Foto: Johan Celsing Arkitektkontor

Byggstart för Rinkebymoskén planeras redan i år

Uppdaterad
Publicerad

Efter åtta års insamling är nu moskén i Rinkeby ett steg närmare att bli verklighet. Rinkeby moské insamlingsstiftelse förhandlar med byggföretag och ambitionen är att börja bygga redan i år.

– Vi är så nära vi kan komma nu, säger Ibrahim Bouraleh från stiftelsen.

Hela byggnaden beräknas bli 5 000 kvadratmeter och få 18 kupoler. Bygglov finns sedan flera år tillbaka, ungefär tre miljoner har samlats in och förhandlingarna om vem som ska få bygga är i full gång.

– Under åtta års tid har vi försökt komma igång med finansiering, men nu är vi så nära som man kan komma, säger Ibrahim Bouraleh, vice ordförande i Rinkeby moské insamlingsstiftelse.

Tar inte emot saudiska pengar

Trots att det behövs mer pengar vill man börja bygga så fort som möjligt – och det med svenska pengar. Planerna har tidigare kritiserats på grund av utländska donationer från bland annat Saudiarabien, men de pengarna kommer man inte ta emot.

– Absolut inte! Det är ett avslutat kapitel. Pengarna ska komma från Sverige, det är vår förhoppning, säger Ibrahim Bouraleh.

Ibrahim Bouraleh hoppas att Rinkebymoskén ska bli en mötesplats för alla. Foto: Moa Ferm/SVT

Moskébyggnaden som blir granne med det nya polishuset kommer förutom bönedelen även rymma en restaurang, bibliotek och gym. Tanken är att skapa en mötesplats för alla.

– De som bor här har längtat efter moskén, ingen har klagat eller överklagat, det visar att det finns en styrka och en glädje över att det här andliga rummet ska komma, säger Ibrahim Bouraleh.

Visas upp på Arkdes

Två modeller av moskén, som kommer ligga på hörnet mellan Rinkeby allé och Kvarnbyvägen, visas nu upp på Arkitektur och designcentrum.

– Jag har ju intresserat mig mycket för arkitektur i Mellanöstern och moskéerna är ju en fantastisk del av arkitekturens historia, säger arkitekten Johan Celsing.

Johan Celsing mellan de två modellerna som nu visas på ArkDes. Foto: Moa Ferm/SVT

Islamiska förbundet i Järva kontaktade Johan Celsing efter att de sett en kyrka som han har ritat i Årsta och nu har han jobbat med ritningarna i många år. Utmaningarna har varit att skapa en form som är estetisk och passar in i stadsbilden.

– Det som är speciellt med moskéen är att den vänder sig mot Mecka så den får en riktning som är lite annorlunda mot det rätvinkliga rutnätet i stadsdelen.

Torg skapar mötesplats

För att undvika trafikstockning när en stor samling människor ska ta sig ut ur moskén samtidigt placeras moskén på en höjd.

– Det kan ju bli ett problem när det kommer ut väldigt många personer samtidigt, efter till exempel fredagsbönen, så därför vilar moskén på en sockel som bildar ett torg precis utanför. Att lösa det har varit en intressant del av arbetet, säger Johan Celsing.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikel uppgavs det att det samlats in 300 miljoner kronor för att bygga moskén i Rinkeby. Den rätta siffran är tre miljoner kronor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.