Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lisa Lindqvist som är näringspolitisk expert vid Stockholms Handelskammare är oroad över risker att elbrist framöver kan påverka tillväxten i regionen. Foto: Pär Fredin, TT

Risk att elbrist påverkar Stockholmsekonomin

Uppdaterad
Publicerad

I en ny rapport från Stockholms Handelskammare ges en bild av att Stockholmsregionen under de kommande åren kan drabbas av elbrist trots ett överskott på el. Orsaken är att stamnätet inte har tillräckligt med kapacitet för att distribuera mer el och det kan påverka ekonomin.

– Det här för med sig allvarliga kostnader för Stockholms ekonomi under 2020-talet, säger Lisa Lindqvist, näringspolitisk expert vid Stockholms Handelskammare.

Under torsdagen deltog energiministern Anders Ygeman (S) i ett möte med Stockholms Handelskammare för att diskutera den nya rapporten om hur elbrist kan påverka Stockholmsregionen ekonomiskt.

– De åtgärder som vi vidtagit och som vi vidtar kommer förhindra elbristen, säger Anders Ygeman energi- och digitaliseringsminister (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT Nyheters reporter Pia Heick förklara vad elbristen beror på. Foto: SVT/TT

Stockholms Handelskammare

Visa

En organisation för företag och företagare i huvudstadsregionen som omfattar Stockholms län och Uppsala län. Verksamheten består av cirka 2 000 medlemsföretag. Frågor som bevakas är bland annat företagens villkor, bostadsmarknaden i regionen och internationell frihandel.

Källa: Stockholms Handelskammare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer