Antalet förlossningsplatser i länet kommer att minska kraftigt när BB Sophia läggs ned i maj. Foto: TT/SVT

Risk för akut personalbrist inom förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningen i länet kraftsamlar för att få fram fler förlossningsplatser efter att BB Sophia nu kommer att lägga ner redan i maj. Men snart kan även en akut personalbrist vara verklighet inom förlossningen.

Det har varit turbulent kring förlossningsvården de senaste åren. 2012 genomförde fackförbund ett barnmorskeuppror för att göra förlossningsvården säkrare. Men situationen har kanske aldrig varit så kritisk som nu.

Beskedet att BB Sophia, med över 3000 förlossningar per år, stänger verksamheten slog ner som en bomb.

– Jag tror att jag kan tala för alla mina kollegor i branschen och havande kvinnor i länet. Vi känner en stor oro över hur situationen ser ut och hur det ska gå, säger Susanne Fahlén som är barnmorska på BB Sophia.

Stundande personalbrist

I den politiska debatten har det är så länge bara talats om hur man få fram förlossningsplatserna som i och med BB Sophias nedläggning försvinner. Men ett annat problem som kan komma att bli minst lika stort är brist på personal. Landstinget har kallat till ett rekryteringsmöte med de anställda på BB Sophia. Enligt personal på kliniken behöver landstinget rekrytera 170 medarbetare inför sommaren.

– Jag tror inte att politikerna per automatik ska räkna med att personalen kommer gå tillbaka till landstingets vård, säger Susanne Fahlén.

– De flesta i personalen här är inte intresserade av ett landstingsalternativ. Det kommer bli kaos i sommar, fortsätter hon.

Tveksamma om landstinget lockar

När BB Sophia startade upp anställdes ett 80-tal barnmorskor, då främst från andra sjukhus runt om i länet. De valde då aktivt att gå till en privat vårdgivare. Att barnmorskor och specialistsjuksköterskor nu ska gå tillbaka till landstinget anser Susanne Fahlén inte att man kan ta förgivet.

– Jag tror inte att personalen flyr vården men kanske den typ av vårdform som de stora förlossningssjukhusen bedriver, säger hon.

Ombyggnationer på sjukhusen

Förlossningsplatserna som tappas från BB Sophia kommer successivt att fördelas på övriga kliniker. Men samtidigt kommer Södersjukhuset de närmsta åren vara mer eller mindre en byggarbetsplats, Nya Karolinska byggs fortfarande och när det kommer till förlossningsplatser finns frågetecken. I Södertälje byggs det också och förlossningen där kommer står klar först 2017.

På Huddinge tillkommer fler Neonatalplatser, alltså vårdplatser för nyfödda barn som behöver tidig sjukvård. Platserna ska täcka förlusterna på BB Sophia men återigen är personalfrågan inte löst. Anna Lange Nilsson som är specialistsjuksköterska ser en risk för att Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge kommer att ha svårt att hitta kompetent personal.

– Det jag är orolig för är att det måste finnas personal till platserna. Personalen räcker inte ens till i dag. De kanske tänker att BB Sophias personal ska omplaceras till Huddinge men vi är enskilda individer och bestämmer själva var vi vill jobba, säger hon.

Det finns den närmsta tiden många pusselbitar som behöver sättas på plats. På BB Sophia hoppas man in i det sista på att kliniken på något sätt ska kunna räddas kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB Sophias nedläggning

Mer i ämnet