– Den korta stunden är en markering inför varandra men också gentemot cheferna, att man inte måste stressa, säger bilmekanikern Frans Ibrahim.
I en tid då stressrelaterade sjukdomar ökar, bestämde sig arbetskamraterna för att göra något åt saken. Vardagen kantas av hårt och intensivt arbete. Poängen med diktstunden är att släppa allt, oavsett hur många däckbyten de har att göra.
Traditionen har de hållit vid liv i nästan tio år och blir som en meditation.
Viral succé
För serviceteknikerna är diktstunden inget märkvärdigt. Men när Frans Ibrahim lade ut klippet på den dagliga ritualen i sociala medier blev det snabbt en framgång. På bara några dagar hade över 20.000 personer sett det.
Dagens dikt-redaktionen tog kontakt
Några som reagerade på klippet var redaktionen för Dagens dikt i P1. När det nu är premiär för radions nya Litteraturvecka, kändes det självklart att sända direkt och börja i Kista.
LÄS MER: Radioproducenten: Precis såhär det var tänkt
Njuter i solen
Alla på verkstaden deltar inte under diktstunden men glömmer för den delen inte bort att varva ner.
– Jag fattar inte vad de håller på med. Jag försökte själv vara med två gånger men förstod inte dikten. Jag går ut och sätter mig i solen i stället, säger Cengizhan Aslan.
VIDEO: Se hela inslaget här
Fakta: Dagens dikt
- Dagens dikt lästes för första gången den 1 februari 1937 och är Sveriges Radios äldsta program.
- Över 24 000 dikter har hittills lästs i programmet.
- För första gången i sin 80-åriga historia flyttar Dagens dikt ut ur radiohuset för att möta sina lyssnare live på fem olika arbetsplatser.