Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad uppväxten betytt för Robin Visvanathars framgång och hur han ser på sin egen roll som förebild för unga i orten. Foto: Alva Collin/SVT

Robin från Valsta hamnade på Forbes prestigelista: ”Lång resa”

Publicerad

Varje år listar Forbes magazine 30 anmärkningsvärda personer under 30 år, inom en rad olika branscher. I år var Robin Visvanathar från Valsta en av dem. Nu hoppas han inspirera andra ungdomar, som kanske har sämre förutsättningar, att följa sina drömmar.

– Det finns en skillnad men det bör inte stoppa någon som växer upp i ett utsatt område.

Robin Visvanathar är vd för ett biotechbolag som främst jobbar med preventiv sjukvård. Genom AI och syntetisk biologi har de utvecklat metoder som gör det möjligt att upptäcka fler av proteinerna i våra kroppar och på så sätt lättare hitta sjukdomar.

Det är ett arbete som nu fått Robin listad på den prestigefyllda Forbes 30 under 30, i kategorin vetenskap och hälsa.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Vi hoppas göra detta bolaget till en talangmagnet i Sverige för AI och biotech, det är en stor anledning till att vi startade bolaget här. Så vi har stora planer och en dag hoppas vi göra något som påverkar preventiv sjukvård.

Vill inspirera unga från samma förutsättningar

Trots att han idag lever ett liv i framgång har det inte alltid varit så. Robin är uppväxt i Valsta, Sigtuna, som i dag klassas som utsatt område. Föräldrarna, som flytt krig, har alltid kämpat för att skapa bättre förutsättningar för sina barn än de själva hade. Det är därifrån Robins driv kommer, berättar han.

– Jag har alltid velat känna att jag gör något som spelar roll. Men jag har tagit en lång resa.

Det första han gjorde när han hamnade på listan var att visa sin mamma, som bor kvar i lägenheten i Valsta. Nu vill han få fler unga att våga satsa på sin dröm.

– Att visa att det finns förebilder som kommer från samma förutsättningar, det tror jag går långt. Och att man som förebild engagerar sig mer än att bara vara där passivt, säger han.

Forbes 30 under 30

Forbes 30 under 30 är uppsättning listor med 30 anmärkningsvärda personer under 30 år, som ges ut årligen av Forbes magazine.

Det finn en lista för Europa, en för Asien och en för Nordamerika. Listorna kommer varje år och lyfter unga entreprenörer och kändisar inom olika områden.

De olika områdena är media och marknadsföring, detaljhandel och e-handel, vetenskap och hälsa, samhällspåverkan, underhållning, konst och kultur, teknik, sport och spel, finans samt tillverkning och industri.

Kravet som finns är att man måste vara under 30 år vid nomineringstidpunkten.

Källa: Forbes

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet