Rökning bland spädbarnsföräldrar minskar framförallt bland mammorna. Foto: TT

Rökning bland spädbarnföräldrar i länet minskar

Publicerad

Rökning bland mammor och pappor till spädbarn fortsätter att minska i Stockholms län. Det visar en ny rapport om rökvanor från Socialstyrelsen. Samtidigt är skillnaderna mellan kommunerna stora.

För knappt åtta procent av barnen som föddes år 2017 i Stockholms län var någon i hemmet rökare under spädbarnstiden. Det är en liten minskning jämfört med 2016 års statistik, enligt Socialstyrelsen.

I Stockholms län rökte cirka två till tre procent av de nyblivna mammorna medan cirka åtta procent av papporna var rökare. Skillnanderna är stora mellan kommunerna, flest rökande spädbarnspappor fanns år 2017 i Södertälje där 18 procent av de nyblivna papporna var rökare, följt av Botkyrka och Sigtuna. Flest rökande mammor till spädbarn upp till fyra veckors ålder fanns i Södertälje, Norrtälje och Nynäshamn.

– Det är inte några större skillnader mellan de korta årsspannen, men går vi bakåt i tiden ser vi att det är en mycket positiv utveckling där färre spädbarnsföräldrar röker, säger Carl-Erik Flodmark vid Socialstyrelsen.

Spädbarn särskilt utsatt grupp  

Enligt Carl-Erik Flodmark finns det flera systematiska översikter de senaste åren som konstaterar att det finns en koppling mellan rökning och utveckling av astma och allergiska sjukdomar.

– Studier har till exempel visat att det finns en koppling till för tidig pubertet bland flickor om föräldrar har rökt under spädbarnsåren, säger Carl-Erik Flodmark vid Socialstyrelsen.

Halvering av rökning bland mammor 

Under de senaste 15 åren har andelen barn med rökande mödrar mer än halverats i Sverige. 1999 rökte cirka 10 procent av mödrarna jämfört med 2017 då mellan tre och fyra procent var rökare. Även rökning bland spädbarnens pappor har minskat, men inte lika mycket. Andelen barn vars pappor rökte dagligen var mellan nio och tio procent 2017.

– Det är viktigt att man tittar på båda föräldrars konsumtion av tobak. Tidigare har det varit mest fokus på mödrarnas rökning, säger Carl-Erik Flodmark.

Skillnader med rökvanor i landet

Spädbarnsföräldrars rökvanor varierar också mellan länen. För barn födda 2017 var andelen med rökande föräldrar lägst i Västerbottens län, mindre än två procent. Stockholms län hamnar på andra plats där cirka två till tre procent av mammorna röker.

Högst andel rökande spädbarnsmödrar finns i Blekinge län och Södermanlands län där mellan fem och sex procent av mödrarna rökte dagligen under 2017. Rökning bland fäder var vanligast i Blekinge län, där andelen som rökte dagligen var cirka 15 procent.

Om statistiken

Visa

Med rökare menas person som röker minst en gång om dagen, det vill säga drar i sig rök från cigarett, cigarill, cigarr eller tobak i pipa eller något annat som innehåller tobak. Detta gäller även den person som alltid röker utomhus. 

Statistiken om rökvanor bland spädbarnsföräldrar grundar sig på uppgifter som kommer från Barnhälsovårdens sammanställningar av journaluppgifter. Eftersom uppföljningen av barnen gäller barnets första levnadsår, görs sammanställningarna av uppgifter ett år efter barnets födsel.

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer