Rollspel med blåljuspersonal ska öka förtroendet

Uppdaterad
Publicerad

I de utsatta områdena är förtroendet för polis och rättsväsende lågt. Men i Botkyrka försöker man vända trenden. Med rollspel och samtal med polis, ambulans och räddningstjänst ska de unga få större förståelse för hur blåljuspersonalen arbetar, och nu ska fler kommuner ta efter modellen.

– Vi har under en längre tid haft problem med att vissa vill sprida hat mot blåljuspersonal och det försvårar vårt arbete. säger Martin Lazar, lokalpolis i Botkyrka.

På brandstationen i Tumba bjuder man in åttondeklassare för att delta i konceptet PAR som står för polis, ambulans och räddningstjänst. Martin Lazar är en av hjärnorna bakom arbetsmetoden. Han har varit polis i fem år och innan dess jobbat som fritidsledare. För honom är relationen till medborgarna viktig.

-Vi är i stort behov av att stärka relationen och bygga ett förtroende. Genom att sprida information och medförståelse för vårt arbete utökar vi våra chanser till att kunna jobba utan att få motstånd. Många av de här ungdomarna kan ganska mycket om mig som privatperson också och på det sättet känner de igen sig själva, och det blir lättare för dem att acceptera mitt arbete.

Lägre förtroende i utsatta områden

Hur människor blir bemötta av rättsväsendet är avgörande för förtroendet. Det visar tidigare forskning. Enligt senaste rapporten från brottsförebyggande rådet (BRÅ), är det bara hälften av de som bor i utsatta områden som har förtroende för polisen, vilket är färre än boende i övriga områden. Rapporten visar också att det är de yngre männen som har lägst förtroende.

När SVT besöker brandstationen är åttondeklassare från Kvarnhagsskolan i Alby där, och eleverna är nöjda med besöket.

– Nu får man lite mer förtroende för polisen för nu vet man hur de arbetar och varför de gör som de gör. Det skulle behövas mer i Botkyrka, att man har en bra relation till polisen, säger Pa mass Secka och kompisen Vathumilan håller med.

– Om man har en bra relation till dem så vågar man prata med dem mer och berätta för dem om det händer saker, säger Vathumilan.

Fler tar efter

Konceptet PAR drog igång för ett år sedan och har varit lyckat. I en enkät som eleverna får svara på efter besöket säger ungefär 40 procent att de fått en mer positiv inställning till blåsljuspersonal efter besöket. Nu har även Göteborgs kommun dragit igång med konceptet och de poliser som medverkar i arbetet hoppas att metoden sprids över hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.