Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Berg är beroende av ved för att kunna värma upp huset. Foto: Tomas Blideman/SVT

Rusning efter ved när elpriserna stiger

Uppdaterad
Publicerad

De höga elpriserna gör att många vill elda med ved för att värma sina hus. Men den stora efterfrågan gör att veden på många ställen är helt slut – och den ved som finns är dyr.

– Jag är otroligt orolig inför vintern. Om priserna på el och ved ökar mer måste jag kanske sälja huset, säger Anders Berg.

Anders Berg bor utanför Norrtälje i ett dåligt isolerat hus från 70-talet. Som ensamstående med två barn är han orolig för hur ekonomin ska gå ihop om priserna på både el och ved fortsätter att öka.

– Jag är rädd för att elpriset kan bli uppemot femtontusen kronor i månaden i vinter. Jag är beroende av att kunna elda, säger Anders Berg som slutat använda både torktumlare och golvvärme.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Många söker efter ved

De senaste veckorna har ordet ”ved” varit ett av de mest sökta på marknadsplatsen Blocket och många grupper har skapats i sociala medier för personer som vill köpa ved.

– Jag är beroende av ved för att kunna värma upp mitt hus. Det är svårt att få tag på ved nu och jag har verkligen fått jaga runt, säger han.

Kriget i Ukraina stoppar ved till Sverige

Anledningen till vedbristen är både de höga elpriserna men också Rysslands krig mot Ukraina som stoppar importen. Mycket av den ved som säljs i Sverige kommer ursprungligen från Ryssland och huggs och klyvs i Baltikum för att sedan exporteras till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Mer i ämnet