Ryska huset på Lidingö ska tvångsförsäljas

Uppdaterad
Publicerad

Nu försöker Kronofogden för andra gången sälja huset för att driva in en Rysk skuld som Högsta domstolen slog fast 1998.

Det omtvistade ryska handelskammarens hus på Lidingö, värderat till 62 miljoner kronor, ska åter upp för tvångsförsäljning, skriver Dagens Industri. Men den som lägger ett bud bör besinna att den ryska staten vägrar lämna huset som hyresgäst.

Turerna har varit många sedan Högsta domstolen 1998 slog fast att Ryssland var skyldigt en tysk medborgare flera miljoner kronor för att ha konfiskerat hans tillgångar. Ryssland vägrade betala och skulden är nu uppe i runt 40 miljoner. Därför försöker nu Kronofogden – för andra gången – att sälja huset för att driva in skulden.

Om försäljningen blir av har Ryssland, som anser att huset har diplomatisk status, hotat med att konfiskera den svenska ambassaden i Moskva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer