Anna König Jerlmyr (M) om Rysslands svar på Ukrainapark vid ambassaden

Uppdaterad
Publicerad

Parken vid den ryska ambassaden i Stockholm har döpts om till ”Fria Ukrainas plats”. Något som väckt reaktioner hos den ryska regimen. I ett uttalande skriver de att det blivit en trend i Europa att visa solidaritet med regimen i Kiev som tar allt mer ”besynnerliga uttryck” .

– Det var väntat. Det är en del i den ryska retoriken att de försöker förminska betydelsen, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad.

Hör hur hon svarar på Rysslands utspel efter namnbytet på parken i spelaren ovan.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

I slutet av april döpte Stockholms stad om en del av Mariebergsparken, belägen intill Rysslands ambassad. Syftet är att såväl visa solidaritet med Ukraina som att kritisera Ryssland, enligt staden. Nu kommer det första uttalandet från Ryssland, något som Expressen först rapporterat om.

Ryssland: Poltava och nazistsamarbete under andra världskriget

”Det vanvettiga mode som gripit Europa att visa solidaritet med regimen i Kiev tar sig allt mer besynnerliga uttryck”, säger ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova, i ett uttalande.

Hon säger att Ryssland skulle kunna vidta liknande åtgärder och döpa om platser intill svenska ambassaden, bland annat för att föreviga slaget i Poltava eller ”den ökända svenska neutraliteten under andra världskriget”.

”Den som utmynnade i tätt samarbete med Nazityskland bland annat genom upplåtande av svensk järnväg till tyska trupptransporter och genom strategiska leveranser av svensk järnmalm för tillverkning av tredje rikets militära utrustning. Men vi tänker inte delta i sådan tvivelaktig tävling.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Mer i ämnet