I klippet hör du Anna König Jerlmyr (M) och Dan Hallemar om ”Fria Ukrainas plats”. Foto: Jörgen Söderström

Park vid ryska ambassaden byter namn – ”Vill visa vår avsky”

Uppdaterad
Publicerad

En del av Mariebergsparken, som ligger bredvid Rysslands ambassad, i Stockholm döps nu om till ”Fria Ukrainas plats”. Enligt beslutsfattaren är syftet dels att visa solidaritet med Ukraina, dels att kritisera Ryssland.

Först var tanken att byta namn på den gata där Rysslands ambassad ligger.

Men nu har Stockholm stadsbyggnadsnämnd i stället beslutat att en del av Mariebergsparken – som ligger bredvid ambassaden – döps om. Namnet? Fria Ukrainas plats. Enligt Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) är syftet att visa solidaritet med det invaderade Ukraina.

– Men det är också ett sätt att rikta vår avsky mot den ryska regimen, säger hon.

Finns det inte en risk att det här ses som en provokation mot ambassaden?

– Jag tänker att det är en del av syftet. Vi vill visa vårt missnöje och vår kritik mot Rysslands agerande.

Mycket ovanligt

Sedan kriget bröt ut i februari har liknande namnbyten dykt upp runt om i Europa. I Litauens huvudstad har gatan där Rysslands ambassad ligger fått namnet ”Ukrainska hjältars gata” och i Oslo har ryska ambassadens anställda fått utsikt över en korsning som döpts om till ”Ukrainaplatsen”.

Men att det sker i Sverige är mycket ovanligt, enligt Dan Hallemar, arkitekturskribent och verksam med podcasten ”Staden” som handlar om bland annat stadsfrågor.

– I Sverige har man en relativt lugn och stabil historia internt och det här med namngivning har inte märkts så mycket mer än att det kan ha funnits ett ”Olofs palmes-torg” som bytt namn. Men att vända sig utåt mot världen och ta in den i sin namngivning är inget som gjorts, säger han.

Anledningen till att man gör det först nu menar König Jerlemyr (M) är för att kriget kommit till Europa.

– Vi ska vara försiktiga med att byta namn på platser och gator. Men när ett europeiskt land blir invaderat på det här sättet och vi ser något vi inte sett sen andra världskriget – då finns det anledning att ändra i vår praxis, säger hon.

Starkt symbolvärde

Men vad hjälper ett namnbyte på en park? Enligt Dan Hallemar får namnbyten av den här karaktären ett bestående symbolvärde.

– En demonstration på måndag är borta på tisdag. Ett sådant här namnbyte ligger nedlagt i marken, i staden. Och vi påminns om det hela tiden, så det får ett väldigt starkt symbolvärde.

Den här delen av Mariebergsparken döps om till ”Fria Ukrainas plats”. Foto: SVT Grafik, Google maps

Kulturnyheterna har sökt Rysslands ambassad för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.