Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Centerpartiet utesluts ur kommunstyret efter beslut från de övriga ledande partierna i Botkyrka. Hör Liberalernas kommunalråd om varför, i klippet. Foto: Daniel Díaz/SVT

Centerpartiet ute ur kommunstyret – samarbetet i Botkyrka spricker

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet utesluts ur kommunstyret efter beslut från de övriga ledande partierna i Botkyrka, vilket tidningen Mitti var först med att rapportera.

– På grund av deras eget beteende så ser vi inte att de tillför det som samarbetspartierna behöver, säger Ing-Marie Viklund, kommunalråd (L).

I ett pressmeddelande skriver gruppledarna i de fyra partierna att det ”är mycket tråkigt, men vi fyra partier har kommit fram till att vi inte längre kan fortsätta efter en längre tid av samarbetssvårigheter.”

– Att Centerpartiet inte har levererat i vårt samarbete har pågått sedan länge, säger Ing-Marie Viklund, kommunalråd för Liberalerna i Botkyrka.

Hör henne berätta orsaken till varför i videon ovan.

Vem tar över Dag Ahlses (C) roll som ordförande för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden?

– Det får vi titta på. Den posten är en del av det samarbetet som vi haft, och det gäller nu inte längre, säger Ing-Marie Viklund.

Mittensamarbetet kommer nu att bestå av S, L, MP och KD.

I ett mail till SVT Nyheter Stockholm skriver Dag Ahlse (C) att Emanuel Ksiazkiewicz (S) ringde honom med beskedet, utan någon vidare utläggning.

– Att utan förklaring eller diskussioner göra något sådant här är ett stort svek, skriver Dag Ahlse.

Långvarig konflikt

Konflikten i Botkyrka har pågått sedan början av året då Ebba Östlin som har varit högsta ansvariga politiker i Botkyrka kommun i flera år, blev bortröstad av sina egna partikamrater. Då tillträdde Emanuel Ksiazkiewicz som ny gruppledare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen – på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.