Socialdemokraterna i Botkyrka vill att undantaget från ebo-lagen ska gälla hela kommunen. Hör kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) berätta varför. Foto: Frida Jareteg

Färre asylsökande ska få bosätta sig fritt i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, säger att kommunen har tagit ett stort ansvar för asylsökande men att andra nu måste ta vid. Därför vill hon att hela kommunen undantas från ebo-lagen, den lag som säger att asylsökande har rätt att bosätta sig var de vill under asylprocessen.

Ebo-lagen, lagen om eget boende, innebär att asylsökande får bosätta sig var de vill och fortfarande få bidrag, men från och med juli i år ändras lagstiftningen i syfte att minska segregationen. Kommunerna får då göra undantag, vilket betyder att den asylsökande som ändå väljer att bosätta sig i ett undantaget område förlorar möjligheten till statliga och kommunala bidrag.

Hela kommunen föreslås bli undantag

Botkyrkas kommunstyrelseordförande Ebba Östlin (S) menar att ebo-lagen ställt till med många problem och vill nu att hela kommunen blir ett undantag. För att få igenom beslutet lägger hon fram förslaget i kommunstyrelsen med stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Tullingepartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om EBO

Mer i ämnet