Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klicka på videon för att se exakt vilka områden som kommer att omfattas av den nya ebo-lagen.

Här är platserna i Stockholms stad som berörs av nya ebo-lagen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med första juli kommer asylsökande inte ha rätt till statligt bidrag om de bosätter sig i något av de områden som Stockholms stad pekat ut som aktuella för den nya ebo-lagen. Vilka områden det gäller ser du i videon.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) har tidigare sagt att staden kommer att följa utvecklingen och att områdena, beroende på effekterna, kan justeras.

Ebo-lagen, eller lagen om eget boende, ger asylsökande friheten att bosätta sig var de vill med rätt till statliga och kommunala bidrag. Men från och med 1 juli 2020 har 32 kommuner möjlighet att göra undantag i lagen.

Stockholms stad har pekat ut 15 områden som aktuella för den nya lagstiftningen. Gemensamt för dessa är att det finns en hög andel personer med utländsk bakgrund, en hög andel lågutbildade, en hög andel personer som inte förvärvsarbetar och en hög andel som ligger under rikets medianinkomst.

Samma stadsdelar utmärker sig även gällande statistik kopplat till bland annat arbetslöshet, skolresultat, hälsa och valdeltagande.

Vid en kontroll av var de asylsökande egenbosatta bor i dag i Stockholms stad så bor flest inom postorterna Spånga, Kista och Skärholmen.

Källa: Stockholms stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Debatten om EBO

Mer i ämnet