Foto: SVT/Socialdemokraterna

S-krav: Bort med religiösa inslag i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Inte bara skolborgarrådet i Stockholm, Olle Burell, utan flera av Socialdemokraternas partidistrikt vill nu gå hårdare fram mot religiösa friskolor än partiledningen.

Diskussionen gäller att skoldagen ska vara helt fri från religiösa inslag, jämfört med i dag då det till exempel är tillåtet med lunchandakt utanför undervisningen.

Stockholms län, landets största S-distrikt, vill ha mer långtgående regler än ledningen.

”Skolan inte till för religiös påverkan”

– För det första är skolan inte till för att någon ska bedriva religiös påverkan på minderåriga utan för elevers kunskapsinhämtning, säger Daniel Färm, kongressombud från Stockholms län, och fortsätter:

– För det andra bidrar religiösa friskolor till att dela upp eleverna utifrån deras föräldrars religiösa tillhörighet. För det tredje är det viktigt för de barn som lever i sektliknande eller strängt religiösa förhållande hemma att skolan blir en frizon.

Skolborgarråd vill stoppa religiösa skolor helt

Socialdemokraterna i Stockholms län kommer att driva linjen att man inte ska ha några religiösa inslag i skolan över huvud taget.

– Vill man bedriva religiös undervisning får man gärna göra det men utanför skoldagen. På kvällar, helger eller lov, säger Daniel Färm.

Partiledningens linje räcker inte anser Daniel Färm. Stockholms skolborgarråd Olle Burell tycker likadant och krävde i går att religiösa friskolor inte ska finnas alls.

– Det innebär att vi har en samsyn inom Stockholm stad och Stockholms län i den här frågan. Att vi båda är överens och att många andra delegationer och partidistrikt är inne på samma linje. Jag ser framför mig att vi kommer att kunna fatta ett bra beslut i den här frågan på partikongressen, säger Daniel Färm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.