Flygbild över S:t Johannes kyrka som ligger i hörnet av Kammakargatan och Döbelnsgatan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

S:t Johannes kyrka stängs för renovering

Uppdaterad
Publicerad

S:t Johannes kyrktorn vittrar sönder och kyrkan stängs med omedelbar verkan. Enligt Svenska kyrkan så riskeras människor som vistas i byggnaden att skadas.

– I kyrktornet sitter en åtta ton motvikt av järn som har börjat rosta och klumpen riskerar att ramla ner, säger Hans von Schreeb, ordförande i kyrkofullmäktige S:t Johannes.

Det är S:t Johannes kyrktorn och långhus som rostar och vittrar sönder. En kontroll visar att kyrkan har stora renoveringsbehov, bland annat måste elsystem och avloppsstammar bytas och det 70 meter höga kyrktornet saknar åskledare.

Tornspirans och kyrktornets åtta ton tunga motvikt har rostat och riskerar att falla ner. Foto: S:t Johanneskyrka

Hur mycket renoveringen kommer att kosta är i nuläget oklart. En mer grundlig besiktning av bland annat tornet kommer att göras för att få en bättre uppfattning kostnaderna.

– Just nu uppskattar vi att renoveringen troligen kostar omkring 120 miljoner kronor. Finansieringen är ett stort problem. Vi har inte de pengarna, säger Hans von Schreeb, ordförande i kyrkofullmäktige S:t Johannes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.