Gunilla Lindén, kyrkoherde, visar runt hur Högalidskyrkan faller sönder. Se mer i videon. Foto: Ann Sehlin/SVT

Stenar rasar från Högalidskyrkans tak

Uppdaterad
Publicerad

Ett skyddsnät i Högalidskyrkans tak ska skydda besökare och anställda från att få fallande stenar i huvudet. Kyrkan måste renoveras men kostnaderna har skenat och möjligheterna till att få ett billigt banklån är små.

– Problemet är att kyrkor inte får pantsättas, säger Gunilla Lindén, kyrkoherde.

Den närmare 100 år gamla Högalidskyrkan på Södermalm står inför en stor renovering. Vid en första genomgång uppskattades kostnaderna till 87 miljoner kronor. Men kyrkan visade sig vara i ännu sämre skick och i dag uppskattas renoveringskostnaden till 179 miljoner kronor.

– Det är ingen lyxrenovering, det är nya lagkrav och kyrkan har varit eftersatt, säger Gunilla Lindén, kyrkoherde Högalids församling.

Hur kan det ha gått så långt?

– Jag tror att man varit rädd om församlingens pengar.

Varje församling har sin egen ekonomi och ska enligt lag värna och bevara kulturhistoriska värden. Men trots 26 miljoner i statligt bidrag och att församlingens medlemmar skänkt 353 000 kronor saknas det drygt 150 miljoner kronor.

Sätter hopp till Stockholms stad

Men att få ett lån till en lägre ränta ser mörkt ut. Kyrkor får inte pantsättas och nu sätter Högalids församling sitt hopp till att dela upp tomten för att kunna belåna ett hus intill kyrkan. Men Stockholms stad som äger marken säger nej med motiveringen att kyrkan ligger på parkmark.

– Det finns en risk att vi får en privatisering av parken, säger Kajsa Ek, exploateringskontoret Stockholms stad.

Nu ser Svenska kyrkan se över möjligheten om församlingar kan överlåta kyrkor till trossamfundet på nationell nivå och därmed bli av med kostnaden. Hör mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.