Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ordförande Göran Tingvall berätta om hur båtklubben lyckats klara sig från stölder i fem år. Foto: William Kvist/SVT

Så arbetar Ekerö båtklubb för att motverka stölder

Publicerad

Efter att stölderna av båtmotorer minskat i flera år ser man nu en ökning i Stockholmsregionen. På Ekerös största båtklubb har båtägarna dock klarat sig bra – ingenting har stulits på fem år.

Enligt Ekerö båtklubbs ordförande Göran Tingvall är receptet på en trygg båtklubb att följa försäkringsbolagens rekommendationer om hur en båtmotor ska vara låst, samt medlemmar med stort engagemang.

– Vi har jourtjänst som innebär att man som medlem vaktar varandras båtar och det gör att vi har väldigt få båtstölder. Vi vaktar både natt- och dagtid, säger Göran Tingvall, ordförande för Ekerö båtklubb.

Inga tjuvar på fem år

– Vi hade någon räd för några år sedan när några försökte stjäla en större träbåt men våra vakter kom på dem rätt tidigt, säger Niklas Hagdahl, båtägare och varvschef på Ekerö båtklubb.

I klippet: Se när båtarna sjösätts för säsongen som varar mellan april och oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.