Vattenkranarna fryste sönder och vissa fick gå en halv kilometer för att hämta vatten. Foto: SVT

Så dåligt är asylboendet som tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket stänger det asylboende i Upplands-Bro som SVT Nyheter Stockholm uppmärksammat i dokumentären Återvändarna. Anledningen är att Migrationsverket inte tycker att First camp som driver boendet har levt upp till avtalet.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare berättat om förhållandena på ett asylboende i Upplands-Bro. Vissa boende har fått gå ungefär en halv kilometer för att hämta vatten i dunkar sedan flera utomhuskranar frusit. Något vatten inomhus har aldrig funnits.

LÄS MER: Vattenkranarna fryser sönder på asylboendet

Återvändarna

Stänger boendet

I november gjordes tillsyn och brister påpekades kring bland annat möblering, vattenförsörjning, ventilation, diskplatser, säkerhet för barn och renhållning. Migrationsverket gjorde ett nytt oanmält besök den 12 januari då flera av bristerna fanns kvar.

– Vi har tidigare påtalat brister som de inte åtgärdat och därför har vi nu beslutat att lämna boendet, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.

SE DOKUMENTÄREN ÅTERVÄNDARNA: Flyktingarna som återvänder hem

Från början bodde ungefär 250 asylsökande i campingens sommarstugor. Målet är att de 80 personer som nu fortfarande bor kvar på campingen ska ha flyttat till andra boenden innan veckan är slut.

– Vår målsättning är att flytta dem den här veckan. Målet är alltid att flytta boende till en annan plats i närområdet, men det är inte alltid som det går, säger Pierre Karatzian.

Oklart hur ovanligt beslut

Exakt hur vanligt det är att boenden stängs och varför går inte att svara på i dagsläget, enligt Migrationsverkets presstjänst.

– Det händer ibland att vi lämnar boenden. Antingen på grund av korta avtal som går ut eller på grund av påtalade brister. Det har hänt vid åtminstone något annat tillfälle att vi lämnat boenden på grund av påtalade brister som inte åtgärdats, säger Pierre Karatzian.

Kan öppna igen

Fredrik Lundgren, vice vd för First camp som drivit boendet har tidigare sagt till SVT Nyheter Stockholm att företaget jobbat för att åtgärda bristerna, men att en del saker tar tid. I en intervju meddelade han också att First camp planerade att fortsätta driva boendet en tid efter att avtalet med Migrationsverket gick ut den sista mars 2016.

Om First camp rättar till alla bristerna innan den 15 februari finns en möjlighet för Migrationsverket att flytta asylsökande tillbaka till samma stugor.

De här bristerna påpekade Migrationsverket

  • Bristande möblering
  • Bristande vattenförsörjning (varmvatten saknas i närheten av boendestugoma)
  • Risk att kallvattenledningar fryser vid kall väderlek
  • Lämpligt anordnade diskplatser saknas
  • Bristande ventilation vid köksplatsen
  • Vid kall väderlek förmodad brist på uppvärmningskapacitet i stugorna
  • Lämpligt anordnad kontorsplats för migrationsverket saknades
  • Bristande säkerhet för barn
  • Bristande renhållning
  • Bristande gemensamma utrymmen för de boende
  • Migrationsverket lägger till att det fanns ytterligare brister

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Återvändarna

Mer i ämnet