Rättsjuristen Sven-Erik Alhem berättar vad lagen om unga lagöverträdare innebär. Foto: SVT

Rättsjuristen om lagen: ”Bryter mot Europakonventionen”

Uppdaterad
Publicerad

Stora och allvarliga brister när barn under 15 år misstänks för brott, så beskriver rättsexpert och fd chefsåklagare Sven-Erik Alhem lagen om unga lagöverträdare. Nu vill han att lagen ses över.

Barn under 15 år kan inte ställas till ansvar för brott eller dömas till straff. Därför inleds heller inga förundersökningar mot minderåriga.

Men när det handlar om grövre brott som motsvarar minst ett års fängelse inleds istället en utredning enligt lagen om unga lagöverträdare, LUL, en lag som nu kritiseras om rättsjuristen Sven-Erik Alhem.

– Från rättssäkerhetssynpunkt är det viktigt att den unge personen precis som vuxen när det gäller allvarlig brottslighet, får saken prövad i domstol.

Kritiken handlar främst om att fallen sällan går till domstol, att offren inte har rätt till advokat och att åklagaren saknar möjlighet att själv inleda en utredning.

Åklagaren bunden till socialnämnden

Under en vanlig brottsutredning beslutar åklagaren själv om en förundersökning ska inledas. Men när det kommer till bevistalan, alltså att driva fallet till domstol för att avgöra skuldfrågan, ska enligt LUL en utredning istället initieras av socialnämnden, socialstyrelsen eller den misstänktes familj.

– Ibland vet socialnämnden inte ens om att de har den uppgiften, säger han.

Offren saknar rätt till juridisk hjälp

Offren har ingen laglig rätt till målsägandebiträde och Sven-Erik Alhem anser att det bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

– Man ska vara jämställd med den som misstänks för brottet och det är man inte här, säger han.

Skillnad mellan offer och misstänkt – så fungerar LUL

Det misstänkta barnet, vårdnadshavarna och juridiskt biträde har fortlöpande rätt att ta del av utredningen om det kan ske utan men för utredningen. När utredningen har avslutats har de rätt att ta del av utredningsmaterialet. Offrets anhöriga har ingen rätt att ta del av materialet.

Det saknas lagligt stöd att förordna målsägandebiträde för offret vid utredning enligt 31 § LUL.

En domstol kan pröva skuldfrågan genom en så kallad bevistalan när det rör sig om mycket allvarliga brott som exempelvis mord eller grov våldtäkt. En bevistalan får bara ske om det begärs av socialnämnden, Socialstyrelsen eller det misstänkta barnets vårdnadshavare, ej offrets.

En misstänkt person under 15 år är inte skyldig att stanna för förhör i mer än 3+3 timmar.

Källa Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.