Amina tvingades köpa egen spis. Foto: SVt/Amela Mahovic

Amina i Rinkeby: Barnen skäms för sitt hem

Uppdaterad
Publicerad

Efter att boende i Husby den senaste månaden har protesterat mot sin hyresvärd på grund av dåligt underhåll och höga hyror börjar nu hyresgäster i Rinkeby också engagera sig i renoveringar och hyreshöjningar. De menar att Rinkeby befinner sig i samma situation som Husby.

Bostadsfrågan kring hyreslägenheter i Husby har engagerat hundratals hyresgäster. Fastighetsbolaget D Carnegie & Co har fått kritik för de stora hyreshöjningarna efter renoveringarna och dåligt underhåll på fastigheterna. Många SVT Nyheter Stockholm har pratat med, både i Husby och Rinkeby, känner sig frustrerade över att deras klagomål inte tas på allvar.

Efter att Husbyhyresprotesterna uppmärksammats av media i flera veckor, så har nu Rinkebyborna också börjat mobilisera sig och man försöker bilda en lokal hyresgästförening. Tidigare har intresset för Hyresgästföreningen varit mycket lågt.

Gav upp och köpte egen spis

SVT Nyheter Stockholm träffar Amina Ali och hennes döttrar Aischa och Asija hemma i deras fyra, på femte våningen i Rinkeby. Här har de bott  i 15 år och trivs bra i området. Men i flera år har mamma Amina kämpat för att få saker och ting fixade i lägenheten.

Foto: SVT/Amela Mahovic

Lägenheten är sliten, det saknas handtag på nästan varje lucka till varje skåp i lägenheten och det har aldrig funnits någon fläkt ovanför spisen. Köket har inte byts ut sedan fastigheten byggdes och köksluckorna håller på att falla sönder. Efter många turer med köksspisen gav Amina upp och gick istället och köpte en egen, nu står den där, den nya spisen i det slitna köket.

– Alla lovar mycket hela tiden men ingen kommer och gör något. Till slut ger man upp. Jag tjatade om spisen, de bytte en gång, två gånger och sen när spisen gav explosionsljud ifrån sig så, gav jag upp och köpte en egen, säger Amina Ali.

Saknat ett element i tre år

Hon visar också toaletten, där saknas ett värmeelement. Grannen under hade fått en vattenskada, fastighetsskötaren plockade då ner elementet på Aminas toalett för att åtgärda grannens problem. Det här skedde för tre år sedan och ännu har Amina inte fått något nytt element.

– Det är kallt, inte så kul att duscha, men efter tre år vänjer man sig kanske. De skulle komma men inget har hänt där heller, under vintertid blir det extra kallt så klart, säger Amina Ali.

Amina går runt i lägenheten och berättar och visar fuktskadorna i sovrummen, vattenläckan i hallen, bilder på vägglösen som man försökt bekämpa i åtta månader, silverfiskar, sönderfallande fönster och dåliga ventilation i lägenheten. Kylan är ett annat stort problem menar Amina.

Barnen skäms för sitt hem

– Mina barn tar aldrig med sig kompisar hem för att de skäms för hur det ser ut här. Vi kämpade med vägglösen i över åtta månader, grannens vägglöss spred sig till nästan hela huset. Till slut hämtade jag medel från Afrika för att ta död på eländet. Och så är det ständigt kallt, säger Amina Ali.

Döttrarna säger själva att de inte vill synas på bild. Deras kompisar ska inte se hur de bor, det vore pinsamt menar de.

– Vem vill visa upp det här, det är slitet och jag tar aldrig hem kompisar, säger Asija.

– Vi har försökt så många gånger att få hjälp men till slut tappar man hoppet. Ägare byter namn hela tiden och till slut vet man inte vart man ska vända sig, säger dottern Aischa.

Läs mer: Fastighetsägaren uppmanar alla att anmäla felen

Familjen menar att kommunikationen med fastighetsskötarna är dålig och att under alla dessa år så har inte mycket fungerat när det kommer till underhållet.

– Det är taskigt att kanske slänga all skit på D Carnegie, för det här har pågått i så många år, innan de var ägare, men vi har tappat förtroendet för ägarna. Ingen tar oss på allvar, säger dottern Aischa. 

Fler som delar samma historia

Grannen Medina Ali, som bor i huset mittemot kommer in på besök till Amina och hon vill också berätta sin historia. SVT Nyheter får följa med henne hem.

Hon visar också bristerna i sin lägenhet och påpekar liknande problem som Amina. Dock har hon fått utbytt spis och kylskåp utan några problem, men mögel och fuktskadorna finns kvar. Lägenheten är sliten och Medina har försökt åtgärda de problemen som går på egen hand, men när hon målade om sina dörrar så fick hon böter säger hon.

Grannen Medina. Foto: SVT/Amela Mahovic

– De tyckte inte om att jag målade om dörrarna men jag orkade inte mer, säger grannen Medina Ali.

Vill ha renovering

Både Medina och Amina säger att de gärna vill få sina lägenheter renoverade, trots att det innebär en hyreshöjning. Idag ligger hyran på en fyra i Rinkeby på 8.000 kronor, efter renoveringen skulle den landa på över 12.000 kronor. Amina blev lovad att de skulle renovera hennes lägenhet men ingenting hände.

– De skulle börja renovera i september och bli klara i december. Jag gick med på allt, hittade ett boende att tillfälligt flytta till men sen hörde ingen av sig mer. Så nu sitter jag här, säger Amina.

Grannen Medina säger också att hon kan tänka sig att betala mer men hon vill inte flytta någon annanstans.

– Alla vill ha det fint hemma, vi kan betala men varför kan det inte vara rimliga hyreshöjningar och regler? säger grannen Medina Ali.

Har hyresgästerna också ett ansvar här, hur mycket har gjorts i området för att få en kommunikation med fastighetsägarna?

– Det finns inga lokala hyresgästföreningar här, jag är medlem i den stora Hyresgästföreningen men de har inte lyckats nå ut till hyresgästerna, varför vet jag inte, säger dottern Asija.  

– Vi hoppas på det bästa nu när Husby har höjt rösten, vi vill ha en förändring, säger dottern Asija.  

Hyresvärden beklagar

Regionschefen på D Carnegie & Co beklagar att hyresgästerna känner sig missnöjda och uppmanar hyresgäster att göra en ordentlig felanmälan.

Vad tänker du om det i Rinkeby?

– Det är svårt att svara på enskilda fall. Vi har en serviceanmälan som registrerar alla felanmälningar, och jag har jättesvårt att se att teknikerna inte skulle utföra ärenden. Jag har svårt att se att en massa ärenden skulle falla mellan stolarna. Det verkar jättekonstigt tycker jag, säger Jonas Hagström, regionschef D Carnegie & Co.

– Men vi uppmanar alla att göra felanmälningar till vår nya mailadress så att vi kan gå till botten med problemen.

Fastighetsägare har kommit och gått i förorten

Mellan 1905 och 1965 användes hela Järvafältet som militärt övningsfält. År 1965 såldes marken till Stockholm. Miljonprogamsområdena Husby och Rinkeby byggdes under 1970 talet, då ägdes fastigheterna av Svenska bostäder, som är kommunalt bostadsföretag helägt av Stockholms stad.

År 1996 började Svenska Bostäder att sälja av hundratals fastigheter i miljonprogrammen till privata fastighetsägare. Sedan dess har hyreshusen i Husby haft åtta privata fastighetsägare. Många boende i området menar att inga renoveringar har skett i området på 20 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.