Terrorhinder vid julmarknaden på Gustav Adolfs torg i Malmö Foto: Niklas Svahn/TT

Så har Stockholm förebyggt terrorhot i jul

Publicerad

Betonghinder har ställts ut vid julmarknader i både Stockholm och Malmö för första gången i år. Detta för att skydda människor mot terrordåd.

– Under julmarknaden på Stortorget i Gamla stan ställde vi ut betonglejon runt julmarknaden för att inte fordon skulle kunna åka in på området, säger Jesper Ackinger, säkerhetsdirektör på Stockholms stad.

Betonglejonen har stått där sedan början av december men plockades bort under fredagskvällen, i samband med att marknaden avslutades. I år var första gången som de ställdes ut och beslutet togs i samverkan med polisen.

– Det jag har hört är att det fungerande väldigt bra, säger Jesper Ackinger.

”Inte vad som helst”

Jesper Ackinger på Stockholms stad säger att utplaceringen av betonghinder är en avvägning.

– Vi vill ha en stad som är levande, och som fungerar, där vi får fram varor och kan städa och där det kan komma in ambulanser och brandbilar och då kan vi inte ha vad som helst i gatumiljön.

Drottninggatan i Stockholm har efter terrordådet den 7 april fått ett dussintal nya hinder som ska sänka hastigheten för de varutransporter som ändå måste fram. Efter årsskiftet ska ännu kraftigare hinder finnas på plats.

Säkerhetsdirektören säger att man tittar på var mycket folk finns i rörelse. Men att förebygga extremism handlar om att inkludera människor.

– Det är receptet för en trygg stad året om, säger Jesper Ackinger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.