Några av de felparkerade elsparkcyklar som staden samlat in. Foto: Trafikkontoret Stockholms stad

Så många elsparkcyklar har Stockholm flyttat

Uppdaterad
Publicerad

Elsparkcyklar som slängts på trottoarer, gator och cykelbanor var en ny sommarplåga i flera svenska städer för ett par månader sedan. Stockholm beslutade sig att börja forsla bort fordonen och enligt trafikkontoret har det haft god effekt.

Stockholms stad forslar sedan den 20 september bort elsparkcyklar som parkerats trafikfarligt eller hindrande. På de drygt tre veckor som bortforslingen pågått har 77 elsparkcyklar samlats in och körts till stadens uppställningsplats. Uthyrningsföretagen får därifrån lösa ut sina fordon mot en avgift på 500 kronor.

– Hittills har 45 sparkcyklar hämtats ut. Företagen har en månad på sig att lösa ut dem, annars tillfaller de staden, säger Erik Söderberg som är pressansvarig på Stockholms trafikkontor.

Ser skillnad

Även om det inte är jättemånga elsparkcyklar som forslats bort av staden säger Erik Söderberg att man märkt skillnad när det gäller hur många fordon som slängs eller parkerats på ett farligt sätt.

– Den största och viktigaste effekten är att företagen själva börjat se till att cyklarna parkeras rätt, säger han.

Enligt Stockholms stad har företagen blivit mer noggranna var cyklarna parkeras. Foto: TT arkivbild

Fortsätter bortforsling

Stockholm kommer att fortsätta att köra bort felparkerade elsparkcyklar inom överskådlig framtid.

– Vi har inte bestämt något slutdatum utan kör på så länge det behövs. Men nu är det snart vinter så då tror vi att antalet cyklar kommer att minska av sig självt, säger Erik Söderberg.

Sedan den 20 september forslar Stockholm bort elsparkcyklar som parkerats farligt eller fel. Foto: TTarkivbild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer