Så många gjorde förlust på sin bostad 2018

Uppdaterad
Publicerad

En bostadsaffär i Stockholm har historiskt nästan alltid varit en trygg investering. Men den senaste tiden har många gjort stora förluster när de sålt sina bostäder. Den totala förlusten vid bostadsförsäljningar för privatpersoner i Stockholms län uppgick till 1,6 miljarder kronor under förra året.
– De kom in på marknaden vid fel tidpunkt, säger Stellan Lundström, bostadsprofessor.

1 av 6 bostadsaffärer var en förlustaffär för stockholmarna under 2018. I snitt förlorade runt 11 000 personer 140 000 kronor på sin bostadsaffär. Det här visar siffror från Skatteverket som SVT Nyheter Stockholm låtit ta ut.

Vilka är dessa personer som känt sig tvingade att sälja trots att gå med stor förlust?

– De flesta hushållen, 70-80 procent byter bostad  på grund av socioekonomiska faktorer. Det vill säga skilsmässa, familjen blir större, byter jobb eller liknande. Så man rår inte över omständigheterna alla gånger, säger Stellan Lundström, bostadsprofessor.

1,6 miljarder i förlust och dubbelt så många

2017 gjorde runt 5000 personer en förlustaffär, den totala förlusten 700 miljoner kronor. Men så 2018 kom den rejäla smällen. 1,6 miljarder kronor o mer än dubbelt så många som gick ut som förlorare på Stockholms bostadsmarknad.

Ska en bostadsaffär vara en trygg investering?

– På lång sikt. Om man överlever den här kortsiktiga marknaden så vet vi att man får tillbaka pengarna på sikt, säger Stellan Lundström, bostadsprofessor.

Är det säkert 2019 att göra en bostadsaffär?

– Det är aldrig säkert att göra en bostadsaffär, säger Stellan Lundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer