Martha Branting och Per Bergared minns tillbaka. Båda båda deltog i protesterna mot rivningen av husen på Krukmakargatan. Foto: SVT

Så minns ockupanterna det som hände i Mullvaden

Uppdaterad
Publicerad

Martha Branting och Peter Bergared deltog i protesterna för att rädda kvarteret Mullvaden från rivning. Trots att ockupationen slutade i nederlag och husen revs, tror man att striden gav resultat.

20 september är det exakt 40 år sedan kvarteret Mullvaden på Krukmakargatan på Södermalm revs, efter en nio månader lång ockupation.

– Man såg möbler och gitarrer fara ut och det var ju jävligt knäckande, säger Peter Bergared, om det han själv var med om för flera decennier sedan.

Totalt deltog runt 300 personer i aktionen mot rivningsplanerna 1977. Det kommunala bostadsbolaget Svenska bostäder menade vid tillfället att grunderna i husen på Krukmakargatan inte höll, och att en renovering skulle bli alldeles för kostsam. Något som ockupanterna satte sig emot.

”Jag var i chocktillstånd”

Martha Branting berättar om sina minnen av dagen då polisen kom och bröt upp ockupanternas barrikaderade dörrar. Och rivarna började knacka sönder byggnaderna:

– Jag tänkte ingenting. Jag var bara i något slags chocktillstånd.

Men deras kamp för bostäderna var troligtvis inte förgäves. Många menar att ockupationen påverkade Svenska bostäder så att man stoppade rivningsplaner av andra hus, som fick stå kvar och istället renoverades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.