Så här såg det ut när de första spadtagen togs Foto: Pontus Lundahl, TT

Så mycket kostar det att skjuta upp förbifarten

Uppdaterad
Publicerad

700 miljoner kronor beräknas extrakostnaden bli för att skjuta upp Förbifart Stockholm ett halvår.

Det pågående arbetet som startades i augusti kostar 4 miljoner kronor per dag, uppger Trafikverket. Det måste man även betala vid ett tillfälligt stopp, vilket betyder att den fördröjda byggstarten till den 1 maj beräknas kosta över 700 miljoner kronor totalt.

Trafikverket riskerar även stora skadestånd till kontrakterande företag som redan är i gång med sitt jobb om myndigheten måste avbryta kontrakt med de konsulter och entrepenörer som arbetar med projektet.

Efter valet 2014 – ABC

Det är ännu oklart om uppskjutande av Förbifarten betyder att man bara stoppar de byggen som redan startat eller om det även kräver stopp för alla konsulter som arbetar med planerna.

Det var för några dagar sedan som Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjorde klart att de tänker skjuta upp Förbifart Stockholm till 1 Maj för att under tiden förhandla om finansieringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet