Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre av fyra föreningar i Sverige riskerar höjda månadsavgifter efter Riksbankens höjning av styrräntan Foto: Alexander Färggren/SVT

Så påverkas bostadsrättsföreningar av det höga ränteläget

Uppdaterad
Publicerad

Det höga ränteläget kommer att slå mot många bostadsrättsföreningar. Enligt Allabrf, en digital plattform för bostatsrättsföreningar, så riskerar tre av fyra föreningar i Sverige höjda månadsavgifter efter Riksbankens höjning av styrräntan.

–  I Stockholm är skuldsättningen högre än snittet i landet, vilket kommer bli kännbart nu, säger Rana Toubal på Allabrf.

Det kommer att bli påtagligt för många bostadsrättsföreningar när Riksbanken nu dragit i hanbromsen och höjt styrräntan med 1 procentenhet. Det är den största höjningen på nästan 30 år. Enligt Allabrfs senaste rapport, så är det uppemot 75 procent av Sveriges föreningar som riskerar höjda månadsavgifter.

-  De bostadsrättsföreningarna kommer påverkas till en högra grad av de höga ränteläget. Det innebär 10-20 procents ökning av månadsavgiften, säger Rana Toubal, grundare av, Allabrf.

Bostadsrättsföreningar med stora skulder och föreningar med låga avgifter är de som är mest räntekänsliga.

– I Stockholm är skuldsättningen väldigt hög och på så sätt kommer vi påverkas mycket av räntehöjningen.

Slår hårdast mot Stockholm

Enligt Stockholms handelskammare slår räntehöjningen hårdast mot Stockholms län jämfört med andra län i Sverige, eftersom många hushåll är högt belånade.

– Räntehöjningen slår mot hushåll som redan pressas hårt av dyrare el och höjda priser på i stort sett allt. Sverige står inför tuffa tider, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.