Se hur Stockholms stad prioriterar i sin snöröjning. Foto: SVT Grafik

Så prioriteras Stockholms snöröjning

Uppdaterad
Publicerad

Snöröjningen i Stockholm vållar ofta diskussioner. När väl snön slår till är det runt 4 000 stadsgator och ett antal mindre lokalgator som måste snöröjas.

Även om Stockholms stad ansvarar för snöröjningen i staden är det andra aktörer som utför själva arbetet. Snöröjnignen är upphandlad med särskilda krav.

I videon ser man hur prioriteringen görs när snön börjar falla.

Snöröjning av gångbanor

Staden har för ambition att sopsalta cykelpendlingsstråk. På bilden nedan ser man vilka dessa stråk är. Det går även att se på Stockohlms stads hemsida.

Dessa cykelströk sopsaltas av staden vid halt väglag. Foto: Stockholms stad

Jämställd snöröjning

Begreppet jämställd snöröjning syftar till att prioritera gångtrafikanter och andra trafikslag än bilisterna. Stockholms stad har satsat på denna typ av snöröjning i flera år. Tidigare har det gjorts försök att sopsalta gångbanor och på så sätt minska mängden is på gångbanorna. Dessa försök sker dock inte vintern 2019.

Mer info om stadens snöröjning hittar ni här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöröjning av gångbanor

Mer i ämnet