TV-tornet i Kiev var en av de första byggnaderna som bombades under invasionen av Ukraina. Kaknästornet i Stockholm är Sveriges motsvarighet.
Enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har Sverige ett robust marknät för att försäkra invånarna om att information når ut – även vid kris eller krig. Och om Kaknästornet av någon anledning inte kan sända tar andra utsändningsplatser över via marknätet.
MSB: ”Ett bekymmer”
I oktober förra året tvingades kunderna i marknätet byta ut sin utrustning för att kunna se tv-kanaler i HD. Det gjorde att många att avslutade sina marknäts-abonnemang och anslöt till fiber istället. Och det är dessa fiberkunder som får svart i rutan om infrastrukturen drabbas av störningar.
– Då når man inte ut med informationen och det är ett bekymmer, säger Jan-Olof Olsson, handläggare inom försörjningsberedskap på MSB.
Fiber vs marknät – i videon berättar MSB mer om skillnaden i driftsäkerhet.
Detta är Kaknästornet
Kaknästornet drivs att det statliga bolaget Teracom som ansvarar för att säkerställa tillgången till tillförlitlig nyhetsrapportering, samhällsinformation och VMA och att det kan distribueras till Sveriges medborgare.
Idag passerar runt 600 TV-kanaler tornet och skickas ut genom fiber, satellit eller marknätet. Sedan 2018 är Kaknästornet stängt för allmänheten och klassas som ett skyddsobjekt med avbildningsförbud.