Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är den psykiatriska sjukdomen man oftast dör i”, säger Sandra Ivanovic Rubin (Mp). Kan man garantera bättre vård framöver? Hör tre frågor till regionpolitikern. Foto: Maja Flygt/SVT

Så ska det gå till när region Stockholm tar över ätstörningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Ätstörningsvården i Region Stockholm görs om i år. De tidigare avtalen med Mandos ätstörningskliniker löper ut och nu börjar bilden klarna för hur övergången till regionens vård ska se ut.

Ätstörningsvården i Region Stockholm har inte varit bra nog, det visar bland annat regionens egna utredningar. Men det ska bli ändring på det, menar Sandra Ivanovic Rubin (Mp):

– Vi prioriterar ätstörningsvården så mycket som vi bara kan och ambitionen är att det ska bli så bra ätstörningsvård i Stockholm på alla plan.

Granskning av ätstörningsvården

Avtal med Mando löper ut

När regionen bestämde sig för att avsluta avtalet med det privata vårdföretaget Mando, som stått för nästan hälften av ätstörningsvården i Stockholm, väckte det stor debatt. Samtidigt visade granskningar från både regionen och SVT på stora brister hos Mandos ätstörningskliniker.

Nu väntas alla slutenvårdsplatser för personer med ätstörningar finnas hos regionen. Dessutom ska Stockholm vara med och bedriva nationell högspecialiserad vård mot ätstörningar.

– Allt handlar om att tidigarelägga vården och se till att patienter inte blir så sjuka som de har blivit idag, säger Sandra Ivanovic Rubin (Mp).

20 nya slutenvårdsplatser

Avtalet med Mando löper ut i slutet av november, men redan till september lägger regionen till 20 slutenvårdsplatser för att förbereda övergången av patienter. Då kommer regionen sammanlagt ha 40 slutenvårdsplatser.

Enligt Mandos hemsida har de två kliniker med 14 slutenvårdsplatser vardera, nu lägger ni endast till 20 nya platser fram till december – räcker det?

– Vad som sker framöver är lite oklart, det beror på vårdbehovet. Vi kommer ha kapacitet inom den egna regin på ett annat sätt. Vissa av patienterna kommer behöva ligga inom intensivvården, andra har stor samsjuklighet och kommer kanske behöva vara inom andra psykiatriska avdelningar.

Kan Sandra Ivanovic Rubin (Mp) garantera att den nya vården kommer bli bättre? Se tre frågor till regionpolitikern i videon ovan.

Det Nya avtalet för övergången

De nya tilläggen i avtalet gäller mellan 1 september – 31 december 2024. Den 30 november löper det nuvarande avtalet med Mando ut.

Beslutet togs i regionens psykiatriutskott under onsdagen den 14/2 och innebär att man lägger till 20 slutenvårdsplatser (10 för barn och 10 för vuxna) till de 20 vårdplatser som sedan tidigare fanns inom regionen.

Man räknar på att kostnaderna kommer landa på cirka 45 miljoner kronor för uppstartstarten och den nya vårdbeställningen under 2024.

Centrum för psykiatriforskning får cirka 2,5 miljoner kronor för att bedriva utbildning för personal om vård av patienter med ätstörningsdiagnoser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av ätstörningsvården

Mer i ämnet