I Norrtälje har samarbetet mellan bland andra kommuner, polisen och näringslivet bidragit till en ökad trygghet bland invånarna. Foto: SVT

Samarbete ska göra Norrtälje tryggast i landet

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Norrtälje kommun är bland de tryggaste i Stockholms län, enligt en ny rapport. Enligt kommunen själv står en del av förklaringen att finna i att man valt en egen modell med samverkan mellan flera aktörer.

Otryggheten i Stockholms län har ökat under de senaste åtta åren och andelen länsinvånare som känner sig otrygga i sitt eget bostadsområde under dagtid har fördubblats. Men i länsstyrelsens rapport sticker Norrtälje kommun ut som en av de tryggaste kommunerna i länet.

Norrtälje har som mål att vara Sveriges tryggaste kommun och för att nå dit bildades Trygg i Norrtälje kommun (TiNk), som är ett samarbete mellan bland andra kommuner, polisen, föreningar, och företag.

– Ensam är inte stark. De funktioner som i andra kommuner sitter utspridda har vi samlat under samma tak. Att vi gemensamt kan arbeta med det förebyggande arbetet tror jag är en av nyckelfaktorerna till att vi lyckas, säger Marita Bertilsson som är avdelningschef på Trygg i Norrtälje kommun.

Viktigt med samverkan

I länsstyrelsens undersökning svarar 19 procent av Norrtäljeborna att de upplevt rädsla eller känt sig otrygga under kvällstid de senaste 12 månaderna medan motsvarande siffra för Botkyrka är mer än tre gånger så hög.

För att öka tryggheten har Norrtälje kommun två ordningsvakter och två väktare som arbetar tillsammans och i samverkan med Trygg i Norrtälje kommun och med polisen.

Alla bara ett telefonsamtal bort

David Isaksson har jobbat som fältsamordnare i Norrtälje i tre år och han menar att den nära kontakten mellan de olika aktörerna är avgörande för trygghetsarbetet.

– Norrtälje kommun är otroligt stor, till ytan en tredjedel av hela Stockholms län. Så det krävs att vi har god samverkan med alla, från föräldrar, polis och socialtjänst. Grunden är att alla bara är ett telefonsamtal bort, säger han.

Maria Nyström är också fältsamordnare och hon menar att närvaro skapar trygghet.

– Polis, ordningsvakter och vi fältare rör oss mycket ute och jag tror att det ger mycket trygghet. Vi skulle gärna se fler vuxna som är ute och rör sig, säger hon.

Länstyrelsens medborgarundersökning

Undersökningen har genomförts vartannat år sedan 2011. Frågeformuläret berör invånarnas syn på boende, arbete, ekonomi, kommunikationer, trygghet, miljö, förtroende för samhällsfunktioner med mera.

Undersökningen 2019 är en urvalsundersökning som omfattar 14 000 personer i Stockholms län i åldrarna 18–85 år. Svarsfrekvensen om 44 procent innebär att undersökningen bygger på svaren från 6 200 stockholmare.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.