Hör MTR och Svenska institutet om vad Stockholm kan lära av Colombia. På bilden en tunnelbanestation i Medellín. Foto: Mattias Lodding/SVT

Stockholm lär av Latinamerika – för tryggare kollektivtrafik

Publicerad

Öppen droghandel är ett problem på flera platser i Stockholm, enligt MTR som ansvarar för driften av regionens kollektivtrafik. Med syftet att öka tryggheten i kollektivtrafiken har Svenska institutet startat projektet Urban challenges där aktörer från Colombia, Brasilien, Mexico – och Sverige deltar.

Thomas Ahlskog, trygghetschef för MTR Nordic. Foto: Moa Ferm/SVT

Alla länder har fått presentera ett case de vill ha hjälp med och det svenska exemplet står tågoperatören MTR för.

– Det handlar om öppen droghandel i kollektivtrafiken och där har vi en hel del att lära, säger Thomas Ahlskog, trygghetschef på MTR Nordic.

Expertgrupp tar sig an Flemingsberg

Det svenska caset handlar mer specifikt om öppen droghandel vid Flemingsbergs station, och en expertgrupp från olika länder jobbar nu med hur sådan problematik kan undvikas.

– Min förhoppning är att det här kommer resultera i konkreta åtgärder i Flemingsberg men även på andra stationer, säger Thomas Ahlskog, trygghetschef på MTR Nordic.

Vad är Urban challenges?

Projektet drivs inom ramen för Svenska institutets verksamhet med Agenda 2030. Det syftar även till att skapa inkluderande och mulitlaterala samarbeten i enlighet med UD:s handlingsplan för Latinamerika.

Under 2019 genomfördes en enkätstudie där respondenter från de aktuella länderna fick svara på frågor kring sin vardag och närmiljö. Majoriteten av respondenterna angav att säkerhet är det största problemområdet och att de upplever stort otrygghet i kollektivtrafiken. Med utgångspunkt i detta valde SI därför att initiera ett långsiktigt samarbetsprojekt med fokus på gemensamt lärande och att skapa trygga miljöer för utsatta grupper i Latinamerika och Sverige.

Källa: Svenska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.