Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör demokratiagenten, lokalbon, stationschefen, polisen, imamen och lokalpolitikern. Foto: Moa Ferm/SVT

Så trängdes droghandeln bort från tunnelbanan i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Öppen drogförsäljning, rökning i biljetthallen och hot från ungdomsgäng har under flera år varit ett stort problem för de som jobbar och rör sig i Rinkebys tunnelbanestation. Det gick så långt att personalen i spärren vägrade gå till jobbet. SL satte in ordningsvakter, polisen ökade sin närvaro, och några månader senare började lukten av narkotika försvinna från tunnelbanestationen.

SVT Stockholm har pratat med flera resenärer, och människor som jobbar eller rör sig i och kring tunnelbanan i Rinkeby. Alla delar ungefär samma bild: i dag är Rinkebys tunnelbana en mycket lugnare plats.

Lugnare i tunnelbanan men försäljningen har inte upphört

Men insatserna med ökad närvaro av ordningsvakter och en stängd dörr som skulle begränsa flyktvägar för ungdomsgäng, har också ifrågasatts. Drogförsäljningen fortsätter i portar och bostadsområden och antalet anmälda narkotikabrott i Järvaområdet har ökat med 60 procent på två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer