Foto: TT och SVT

Så ska säkerheten i vallokalerna säkras

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad har sett över säkerheten i vallokalerna och förtydligat för röstmottagarna vad som gäller om det av någon anledning blir stök i en vallokal.– Vi har gjort det tydligt att det är polisen man ringer till, säger Eva Debels, kanslichef vid valnämndens kansli i Stockholms stad

Inför valet har valnämndens kansli i Stockholms stad sett över säkerheten runt hela hanteringen av valet tillsammans med stadens säkerhetsavdelning. Det har lett till att man nu förtydligat riktlinjerna till röstmottagarna som sitter i vallokalerna.

– Vi har tidigare varit lite otydliga gentemot dem om vad som gäller om det kommer in en person som är stökig, till exempel för att den är onykter. När vi nu har utbildat röstmottagarna har vi gjort det mycket mer tydligt att det är polisen man ringer till, säger Eva Debels.

Staden kommer också ha två team med väktare som kan skickas till en vallokal om det behövs.

Lättare få tag på valsedlar

Ett irritationsmoment bland väljarna vid förra valet var tillgången till valsedlar i vallokalerna. Men det hoppas staden ha löst nu.

– Vi såg vid det senaste valet att det blev ganska långa köer till valsedelsställen. I år har vi skickat ut betydligt fler ställ och vi hoppas det ska generera kortare köer i våra vallokaler, säger Eva Debels.

– Jag hoppas att många kommer till vallokalerna på söndag. Det är ju mångt och mycket en familjehögtid då många väljare går tillsammans med sin familj till vallokalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.