Carolina Paasikivi arbetar som biträdande kommenderingschef för polisinsatsen under valet i Stockholm. ”För de allra flesta är det här en högtid och jag kan inte minnas att det tidigare inträffat några allvarliga hot eller störningar just på valdagen”.

Polisen: Ingen anmärkningsvärd risk för ordningsstörningar på valdagen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Stockholm har samma bemanning på valdagen som senaste valet och man förväntar sig inga ordningsstörningar. Stockholms stad har gjort samma bedömning och har enbart två team med väktare igång som har koll på 573 vallokaler.

– På valdagen på söndag är det inte någon anmärkningsvärd risk för ordningsstörningar. Det kan ibland bli lite oroligt i någon vallokal, men det handlar oftast om animerade politiska diskussioner som kan upplevas som hotfulla men inte innebär något brott, säger Carolina Paasikivi som är biträdande kommenderingschef för polisinsatsen under valet i Stockholm.

Polisen i Stockholm har samma bemanning på söndag som under förra valet.

– Vi har starka, stabila demokratiska traditioner på valdagen. För de allra flesta är det här en högtid och jag kan inte minnas att det tidigare inträffat några allvarliga hot eller störningar just på valdagen.

Familjehögtid

Och valnämnden i Stockholms stad håller med och beskriver valdagen som en familjehögtid.

– Förra valet hade vi inga säkerhetsvakter. På valdagen i år kommer vi ha två roterande team med väktare som kan rycka ut där det behövs, för att det ska bli en ökad trygghet, säger Eva Debels kanslichef på valnämnden i Stockholms stad.

Hon berättar att Stockholms stad har sammanlagt har 573 vallokaler fördelade på 142 byggnader, att säkerheten analyseras och att man utbildar valarbetarna i säkerhet.

– Blir det oroligt i en vallokal ska valförrättaren stänga den och tillkalla polis, det finns väl genomgångna rutiner, säger Eva Debels.

På Södertälje kommun säger valsamordnare Ola Schön att de väktare som arbetar under valdagen i huvudsak jobbar med att hantera brandlarm som går igång utan anledning och liknande händelser.

Många väktare i Upplands Väsby

Men i Upplands Väsby har kommunen bemannat med ett stort antal väktare, men hur många vill man inte säga.

– Vi gör ingen annan bedömning än polisen, det vill säga det finns inte någon anmärkningsvärd risk för ordningsstörningar, men eftersom ingen kan garantera det vill vi ändå ta det säkra alternativet för det osäkra, säger Ulf Palmgren säkerhetschef.

– Det är ganska stora väktarresurser som arbetar på valdagen, det får kosta vad det kosta vill. Och en del av lokalerna har utrustats med överfallslarm för personalen. Vi har också utsett alternativa lokaler om det skulle inträffa något i de ordinarie vallokalerna, säger Ulf Palmgren säkerhetschef.

– Väktarna ska också hjälpa till vid sjukdomsfall, strömavbrott och liknande händelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.