Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Parisregionen Île-de-France och region Stockholm har skrivit på ett samarbetsavtal om bland annat ekonomi, kollektivtrafik och innovation. Foto: SVT

Paris har lyckats med elbussarna – nu ska Stockholm lära av fransmännen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges och Frankrikes huvudstadsregioner ska hjälpa varandra att utveckla sina respektive län. Det handlar om frågor som forskning, kollektivtrafik och ekonomi.

Papprena signerades på Karolinska i Solna under måndagen och handslaget mellan Stockholms regionråd Irene Svenonius (M) och hennes motsvarighet Valérie Précresse (rep) i île-de-Franceregionen, där Paris ingår, markerade ett nytt vänskapsband.

Med avtalet hoppas politikerna kunna samarbeta kring frågor som innovation och hållbarhet.

Stockholm + Paris = sant?

Hur kommer länsborna i Stockholm att märka av det här?

– Jag hoppas på många utbyten mellan universiteten, forskare och nya företag, säger Valérie Précresse.

– Fler affärer och fler jobb helt enkelt. Men också att vi ska få in goda idéer på hur vi ska utveckla oss, säger Irene Svenonius.

Ett av de prioriterade områdena är kollektivtrafiken och här kan Stockholm till exempel studera hur parisarna fått miljöbussar på gatorna i snabb takt.

I videon listar politikerna tre av frågorna de ska samarbeta kring.

Så ser avtalet ut

* De svenska regionerna har sedan 2019 fått ett större ansvar för att företräda länsbornas intressen och utvecklingen av regionerna.

* Beslutet om det nya samarbetet med île-de-France fattades redan i februari 2020, men pandemin har gjort att själva signeringen har fått vänta till juni 2022.

* Avtalet innefattar erfarenhetsutbyten inom industri, ekonomi, stadsplanering och miljö.

* Arbetet sker inom regionens redan klubbade budget.

* Tanken är arbetet ska göras av en arbetsgrupp tillsatt av regiondirektören.

* Avtalet gäller i fem år framåt men kan förlängas.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.