Foto: TT arkiv

Så ska tjuvåkarna i kollektivtrafiken stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag reser fler än 700.000 personer med SL och under förra året förlorade SL cirka 267 miljoner kronor på grund av fusk med biljetter. Nu vill trafiklandstingsrådet öka biljettkontrollerna till 3,5 miljoner år 2018.

Från och med den i januari nästa år kommer SL att fördubbla biljettkontrollerna i kollektivtrafiken, det meddelar trafiklandstingsrådet och ordförande för SL Kristoffer Tamsons. Detta för att minska fusk och tjuvåkning och samtidigt öka intäkterna.

– Insatsen är en viktig byggsten i arbetet för trygghet, trivsel och ökade intäkter till kollektivtrafiken. Det innebär fler betalande resenärer och mer resurser till att bygga ut och förbättra kollektivtrafiken, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Varje dag reser fler än 700.000 personer med SL och under förra året beräknade SL att fusket innebar cirka 267 miljoner kronor i intäktsbortfall.

3,5 miljoner biljettkontroller år 2018

I ett första steg utökas biljettkontrollerna till 3,5 miljoner 2018. Målet är att antalet biljettkontroller ska fördubblas till 5 miljoner årligen.

Mellan åren 2014 och 2016  ökade utfärdade antalet böter från 15.573 stycken till 33.831.

Enligt SL så är det vanligaste fusket att resenären åker på en biljett med reducerat pris istället för att betala fullt pris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.