Foto: SVT/Ann Sehlin

Här skjuts salut för nya prinsessan

Uppdaterad
Publicerad
I dag sköt Försvarsmakten traditionsenligt salut på sina salutstationer runt om i landet efter att den nya prinsessan sett dagens ljus.

Klockan 12 på fredagen avfyrades 21 skott, bland annat från salutbatteriet på Skeppsholmen i centrala Stockholm.

Därför skjuts det salut

Visa

Från början var saluten ett sätt för örlogsfartyg att visa sina fredliga avsikter genom att tömma fartygets kanoner på skott innan de anlöpte en främmande hamn. Enligt internationell sköts 21 skott.

Ibland var det också praktiskt att kunna visa vilket land man kom ifrån och då sköt svenska fartyg två skott i snabb följd, så kallad ”svensk lösen”. Om kungen var ombord sköts dubbel svensk lösen, vilket är grunden till vårt fyrfaldiga leve.

Att skjuta salut har med tiden kommit att utvecklas till dagens välkomsthälsning till utländska statschefer och kungligheter som besöker Sverige, och till firande av framför allt regenternas och tronföljarens födelsedagar och namnsdagar.

Sex dagar om året räknas som officiella salutdagar i Sverige för tillfället:

Kungens namnsdag den 28 januari

Kungens födelsedag den 30 april

Nationaldagen den 6 juni

Kronprinsessans födelsedag den 14 juli

Drottningens namnsdag den 8 augusti

Drottningens födelsedag den 23 december

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer