Den grönblå majoriteten vill angripa konsumtionen av droger för att minska inkomsterna som de kriminella drar in på försäljning. Foto: TT

Ny satsning mot droger på krogar och klubbar

Publicerad

Nu ska krogpersonal, restauranginspektörer och poliser utbildas för att lättare kunna identifiera drogmissbruk bland gästerna i nattlivet. Initiativet presenteras av Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L) som menar att utsatta stadsdelar får bära skulden för det dödliga våldet samtidigt som stora delar av droghandeln sker i city.

Våldet och skjutningarna är nära förknippat med droganvändning och droghandel. Den grönblå majoriteten i Stadshuset vill angripa konsumtionen av droger för att minska inkomsterna som de kriminella drar in på försäljning. Så nu etablerar Stockholms stad ett samarbete med polisen och Stockholms krogbransch.

– Utsatta stadsdelar får ofta bära skulden och de förödande konsekvenserna av skjutningar och det dödliga våldet. Vi har identifierat att det öppna drogandet på krogen börjar bli ett problem och det är en drivkraft bakom skjutandet vi ser i Stockholm, säger socialborgarråd Jan Jönsson från Liberalerna.

Personalen ska utbildas

I höst kommer staden tillsammans med forskningsinstitutet STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, presentera en ny utbildningsinsats som ska ge krogpersonal, restauranginspektörer och poliser bättre verktyg för att identifiera drogmissbruk bland gästerna i nattlivet och veta hur de då ska agera.

Socialförvaltningens tillståndsenhet, polisen och andra aktörer kommer att intensifiera sitt samarbete för att bekämpa den organiserade brottslighet som finns i krogvärlden.

Tycker du att det behövs specialiserade narkotikaspanare?

– Framför allt så vet jag att krogbranschen efterfrågar en direktkontakt till polisen, och det skulle även vi från Stockholm stad önska att våra restauranginspektörer kunde ha.

Fakta om undersökningen

Visa

Forskningsinstitutet STAD, som är ett samarbete mellan Region Stockholm och Karolinska institutet har undersökt hur utbrett droganvändningen är bland svenska klubbesökare.

Sex av tio nattklubbsbesökare som besvarat enkäten har använt narkotika under det senaste året. Hälften av klubbesökarna har använt cannabis, 37 procent ecstasy, 28 procent kokain och 23 procent amfetamin under det senaste året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer