Regionpolischef Ulf Johansson, Rick Fuentes från polisen i New Jersey talar när Polisen i Stockholm håller pressträff om amerikanskt samarbete mot skjutvapenvåldet. Samarbetet är en del i Stockholmspolisens kraftsamling mot skjutvapenvåldet. Foto: Janerik Henriksson / TT

Stockholmspolisen har inlett samarbete med amerikansk polis

Uppdaterad
Publicerad

Amerikansk polis är just nu i Sverige för att hjälpa svensk polis med att få ner antalet skjutningar. En metod kan vara betydligt snabbare analyser, något som polisen i New Jersey haft mycket goda resultat med.

– Vi kan konstatera att vi har ett konfliktläge som är mycket allvarligt. Det vi jobbar med på kort sikt är att få bort vapnen från gatan, varje vapen räknas, säger Ulf Johansson.

I kampen för att stoppa det grova våldet samarbetar Stockholmspolisen nu med New Jersey State Police och Rutger University i USA. Det som är särskilt intressant för svensk polis enligt Ulf Johansson är hanteringen av vapen och de ballistiska undersökningarna som man har jobbat hårt med i New Jersey.

– Där hade man väldigt lång väntetid, i Sverige har vi ungefär 150 dagar, de hade något motsvarande, nu har man fått ner det till 48 timmar och det har gett väldigt goda resultat. Det blir betydligt lättare att söka rätt gärningsman, vem kan vara nästa offer, vem har hållit i vapnet och så vidare, säger Ulf Johansson.

Lång väntetid har blivit kort

Rick Fuentes, tidigare chef för New Jersey State Police, numera Rutgers University berättar att det tidigare tog tio månader från det de beslagtog ett vapen på en brottsplats tills det var färdigutrett med fotografier, fingeravtryck, dna och provskjutning.

– När den informationen väl kom fram till polisutredaren så hade den ingen som helst betydelse för att jaga personen som avlossat skottet, säger Rick Fuentes.

Nu har den tiden genom enkla förändringar i de administrativa rutinerna gjort att väntetiden minskat till 48 timmar.

Underlättar för utredarna

– Det betyder att utredaren är tätt i hälarna på gärningsmannen, säger Rick Fuentes.

Rick Fuentes är övertygad om att metoderna, om svensk polis inför dem, kommer att ha effekt.

– Varje gång du får information som kan hjälpa dig att lösa ett brott inom två dagar istället för tio månader kommer det att vara en vinst. När det gäller skjutvapenvåld kommer det här absolut att hjälpa svensk polis att arbeta snabbare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.