Energiminister Anders Ygeman skakar hand med Ellevios vd Johan Lindehag efter att ha presenterat det nya samarbetet kring elkapacitet. Foto: TT

Samarbete ska trygga elbehov

Uppdaterad
Publicerad

I samarbete med kraftleverantören Stockholm Exergi ska elbolaget Ellevio trygga den akuta kapacitetsbristen i Stockholmsregionen.

Mer långsiktigt har regeringen och branschen enats om finansiering av investeringar i nya elnät.

Regeringen har kommit överens med elbranschen om att elnätsbolagen ska få använda icke utnyttjande vinster till att lägga på investeringar i elnäten, förutsatt att elbolagen själva skjuter till 25 procent av egna nya pengar, meddelar energiminister Anders Ygeman (S) på en pressträff ihop med Elleviochefen Johan Lindehag.

Enligt Ygeman och Lindehag är läget akut, då både Stockholm och Malmö har brist på el, samtidigt som landet i stort har ett elöverskott.  Det finns byggen av nya bostäder och företag som har svårt att få tillgång till el, regionerna har växt snabbare än vad de lokala näten har mäktat med att transportera från övriga landet. Det har helt enkelt blivit för trångt i näten och då behövs lokalt mer tillförd el.

Företag har varit oroliga

– Det finns elintensiva företag som har varit oroliga för att inte kunna expandera. Kapacitetsproblemen måste lösas här och nu, säger Anders Ygeman.

Den lokala lösningen i Stockholm handlar om att kraftproducenten Stockholm Exergi skjuter till 320 megawatt i extra lokal produktionskapacitet.

– Jag ser det som ett genombrott att branschen nu signalerar ökade investeringar och samtidigt sänkta priser för konsumenterna, säger Ygeman.

Ellevio (tidigare Fortum) är den största elnätsägaren i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.