Foto: SVT

Rektor i Rinkeby: Föräldrar vill välja bort svenska värderingar

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen samlades socialtjänst, politiker och ideella krafter i Fryshuset i Stockholm för att diskutera insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Det handlar om familjer som tvingar sina barn och tonåringar att leva som familjen dikterar, utan frihet. Tvångsgifte och våld är vanliga inslag i hedersförtrycket.

Carina Rennermalm är före detta rektor för Rinkebyskolan och tycker sig se tendenser till ökat hedersförtryck i Järvaområdet. Exempelvis genom att fler barn i förskoleålder bär hijab.

– Jag har också haft många föräldrar som direkt har kommit till mig och sagt att de inte väljer skolan här för att de inte tror på de värderingar som de kallar svenska värderingar, säger Carina Rennermalm.

– Det är oerhört viktigt att vi säkerställer att varje skola i Sverige utgår ifrån ett demokratiuppdrag och att man säkerställer att läroplanen följs och att varje elevs lika värde respekteras, säger Åsa Lindhagen (MP) socialborgarråd.

När regeringen i tisdags presenterade sitt rättspaket föreslogs 100 miljoner mot hedersförtryck under 2018. En kartläggning över hur vanligt hedersförtryck är ska också göras.

– Vi vet att det är ett stort problem och därför har vi sagt att det är viktigt att göra en kartläggning, men vi ska inte sitta och vänta på en kartläggning för att agera, säger Åsa Lindhagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.