Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör psykolog David Waskuri reda ut vad som är sant och falskt kring ekonomisk oro. Foto: SVT

Sant eller falskt om ekonomisk oro

Uppdaterad
Publicerad

”Pengar gör dig inte lycklig” är ett talesätt du kanske har hört. Men stämmer det? Psykolog David Waskuri har svaret.

Ekonomi kan påverka vårt mående och det finns olika sätt att tackla ekonomisk oro.

– Det kan vara så att du skapar problem som inte finns, säger David Waskuri.

I videon reder vi ut vad som är sant och vad som är falskt.

3 TIPS från Psykologen om Ekonomisk ORO

Lär dig att skilja på hypotetisk oro och faktabaserad oro. Ofta skapar vi påhittade problem, det kan handla om tankefällor såsom katastroftankar men som det inte finns några bevis för. När man upplever sån oro ska man försöka skifta fokus och fokusera på mer konstruktiva saker. Fokuset är som en strålkastare och om du tänker på problem triggas ditt kamp- eller flyktsystem. Om du istället fokuserar på saker som du mår bra av så triggas ditt lugn-och-ro-system.

Om du har verkliga problem som behöver lösas kan du testa konstruktiv problemlösning där man skriver ned och definierar sitt problem, man skriver även ned alternativa lösningar samt för- och nackdelar med de olika lösningarna. Sen väljer man det bästa lösningsalternativet. Det låter självklart men många människor fastnar i icke-produktiv-oro och mycket ”tänk-om-tänkande” som inte alls löser problemen.

Ha en orosstund varje dag. Du kan exempelvis ha 15 minuter, samma tid, varje dag, då du bara ska oroa dig. Resten av dagen försöker du skjuta upp oron till nästa orosstund och så försöker du istället ägna din tid åt saker som du mår bra av. Detta kommer att minska din oro.

SAnt eller falskt

Påståendena baseras på två Novusundersökningar från Nordax Bank och Noba Bank Group, den ena för att undersöka hur allmänheten ser på bostadsmarknaden samt jämställdheten kopplad till boendesituation. Den andra var i syfte att undersöka ekonomi och psykiska hälsan.

I den ena gjordes 4 704 intervjuer och i den andra gjordes 1 130 intervjuer, båda med svarande i åldrarna 18-65

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.