Sätras nya fritidsgård får kritik av nattvandrare

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en fritidsgård öppnat i Sätra. Men bara på prov två vardagar i veckan under fyra månader. Lena Ölander, som i decennier nattvandrat i Sätra, kritiserar initiativet.

– Vi behöver möta våra ungdomar och om ingen kommer till fritidsgården ska den läggas ner igen för tredje, fjärde gången?

Stadsdelen Skärholmen har gett i uppdrag åt Fryshuset att öppna en fritidsgård för ungdomar mellan 16 och 19 år i Sätraskolan, eftersom unga över 16 år inte haft någon plats att vistas på.

– Det här har resulterat i att många hänger i källaren, portar och vindar och centrumet och folk har känt sig otrygga.

Testas i fyra månader

Sedan första december har lokalerna i Sätraskolan alltså öppnat upp. Enligt stadsdelen ska fritidsgården hålla öppet varje måndag och tisdag i fyra månader och sedan ska verksamheten utvärderas.

– Vi fick ett medborgarförslag och vi måste testköra det innan vi kan permanenta fritidsgården. Om intresset finns så fortsätter vi och med verksamheten. Om intresset inte finns måste vi lägga de pengarna på något annat, säger stadsdelsnämndens ordförande Johan Kling (C).

”Det är utstuderat och ett fulspel”

Nattvandraren Lena Ölander som i flera år försökt bygga en mötesplats för just ungdomar i Sätra är kritisk till att stadsdelen öppnar enbart på prov. Hon kallar initiativet för ett fulspel.

– Vi har i flera år larmat om ungdomsproblematiken i Sätra, nu öppnar de två dagar i veckan på måndagar och tisdagar när vi vet att behovet är som störst under helgerna. Kommer inte ungdomarna på vardagar, finns ju risken att det läggs ner igen. Det här handlar om våra barns framtid, säger hon.

Se vad stadsdelsnämndens ordförande säger i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.