Sätra samlas och höjer rösten mot våldet

Publicerad

”Sätradagen” arrangeras varje år av eldsjälar och frivilliga från Sätra där invånarna bjuds på olika aktiviteter. Efter att tre unga män sköts ihjäl i april vill arrangörerna höja rösten mot det dödliga våldet. – Vi måste få fler vuxna att bry sig i sitt område, säger arrangören Lena Ölander.

– Vi vill samla Sätra och visa för våra ungdomar att vi bryr oss och att vi, tillsammans måste göra något åt det dödliga våldet, säger arrangören Lena Ölander.

Under lördagen samlas artister, poeter och eldsjälar i Sätradalsparken. För tioende året i rad anordnas Sätradagen, en festival som vuxit men som också de senaste åren dedikerat dagstemat mot gatuvåldet.

Skoj och lek men också allvar

– Vi har förlorat tre unga män i Sätra, det har chockat hela samhället. Vi behövs för våra ungdomar, säger Lena Ölander.

– Många vuxna anser att det inte är deras problem och att det inte berör deras barn, men det berör oss alla. Men många är rädda och kanske inte vågar engagera sig.

Hur ska ni få vuxna att våga engagera sig?

– Vi måste visa att vi är många och att vi gör det tillsammans. Vi måste prata med varandra och hitta lösningar tillsammans, säger Lena Ölander.

Workshops ska få fler att våga engagera sig

Sätraborna har startat ett nätverk ”127 mot våldet” där de bjuder in invånare till öppna möten för att samtala om lösningar. Det handlar om våld, dödskjutningar, vapenvåld och våld i nära relationer.

Första mötet hölls i Sätraskolan i slutet av maj. Då var ungdomar, eldsjälar, föräldrar och lokala politiker på plats.

– Det första mötet gick jättebra och fortsättning blir på lördag. Vi har gjort en sammanfattning av mötet och lyssnar på vad folk tycker och tänker.

Vad kan besökarna förvänta sig av Sätradagen?

– Vi har bland annat bjudit in artister som Ness Hakin, Ison och Fille, Blen och många fler. Det kommer finnas pysselhörna för barn, poesi och talangtävling. Och det kommer vara paneldiskussion och manifestation mot våldet, säger Lena Ölander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.