Här är vårdboendet där man får vara påtänd

Uppdaterad
Publicerad

De senaste 10 åren har allt färre vuxna missbrukare i Sverige skrivits in för behandling för att bli drogfria. En del placeras nu på stora boenden där de får fortsätta med sitt missbruk. ABC och Aktuellt har granskat Stockholms satsning på ”Västbergamodellen”.

Det är sen eftermiddag och på det kommunala vårdboendet för missbrukare i Västberga utanför Stockholm har missbruket redan börjat. Utanför entrén sitter en grupp män och dricker. En av dem är synbart påtänd av narkotika.

Kanyler och cannabis

Västbergamodellen

Västberga boende är ett vårdboende där kommunen har bestämt att det ska råda drogtolerans. Det är alltså helt tillåtet att vara påverkad av droger och alkohol här.

– Vi ser ju om det ligger flaskor, kanyler, säger föreståndare Kerstin Stahre till ABC.

ABC: Kanyler, sådant kan alltså också förkomma här inne?

– Ja, oh ja.

Boendet har 69 platser för män från 20 år och uppåt. En del av de boende har psykiska problem kombinerat med missbruk.

Egentligen får man inte ta drogerna innaför husets väggar. Men personalen har inte befogenhet att kontrollera att sådant inte sker. Man inspekterar de boendes rum en gång i veckan för att se att allt ser rent och snyggt ut.

– Vi kan känna att man har rökt cannabis, vi kan ibland hitta tabletter och pulver och spritflaskor, berättar Kerstin Stahre.

ABC: Vart drar ni gränsen?

– Vid större kvantiteter. Då kontaktar vi polisens gatulangningsgrupp.

ABC: Men det är ju olagligt att knarka i Sverige?

– Ja, det är det. Men nu har ju politikerna velat ha ett sådant här ställe.

Känns som en ”slutstation”

Morgan tecknar ”för att få ut en del ångest” som han säger själv. Men Västberga boende ligger isolerat i ett industriområde. Det är svårt att hitta någon kreativitet här. Och att sluta med droger när andra missbrukar runt omkring en, det är inte lätt säger han. När han flyttade hit tänkte han att miljön här skulle avskräcka honom och få honom att ta tag i sitt liv. Men det blev tvärtom.

– Det har blivit att jag har blivit en del av situationen här. Fastnat här i korridorerna och kan inte komma loss på något vis. Så känns det. Man sover bort hela dagarna, har ingen koll på vilket datum det är ens, säger han.

Tommy Raushenbasch är en annan av dem som fått en plats på Västberga boende.

ABC: Känns det som en slutstation det här?

– Ja, jag kommer inte att få något annat, så klart det känns som en slutstation.

ABC: Finns det andra här som inte borde vara här, tycker du?

– Det finns en del som är lite väl unga i min mening. Vad i helvete ska de hit att göra?

Politikerna satsar på ”Västbergamodellen”

Slutstation eller inte, den politiska majoriteten i Stockholm tycker att Västberga boende fungerar bra. Så bra att man talar om ”Västbergamodellen” som nu ska spridas. Ett nytt likadant boende fast ännu större, med 100 platser, ska skapas ute i förortsområdet Råcksta. De senaste åren har det startats liknande boenden med drogtolerans även i Göteborg och Malmö.

Något utarbetat mål om att de här människorna ska bli drogfria finns inte. Inom Västbergamodellen finns ingen behandling. Att ha några motiverande samtal med personer som är påverkade, det är svårt, säger personal till oss.

Kommer bort från gatan

Men en plats på Västberga kostar omkring hälften av dygnsavgiften på ett riktigt behandlingshem. Det tycks som att drogtolerans lönar sig. På fler än ett sätt.

– Det är klart att det är en vinst att få bort uteliggare och parkbänksalkoholister från parker och torg som stör. En del blir rädda för dem och man tycker inte att det ska vara en bild i Stockholm, helt enkelt, säger Kerstin Stahre.

Vad tycker du?

Är det här rätt väg att gå?

Mejla reporter Anna-Klara Bankel, eller kommentera på Facebook, Google plus eller Twitter till @SVT_ABC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västbergamodellen

Mer i ämnet