Långtidsarbetslösa erbjuds praktik inom skogsarbete Foto: SVT

Satsning på gröna jobb för långtidsarbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar 910 miljoner kronor under 2018-2020 för att erbjuda nyanlända och långtidsarbetslösa praktik och andra subventionerade anställningsformer. Under 2018 kommer omkring 200 personer i Stockholm och på Gotland erbjudas gröna jobb.

Satsningen går ut på att personer som i dag är långtidsarbetslösa eller nyanlända ska få chansen att göra praktik eller ta annan form av subventionerad anställning inom yrken där det idag saknas arbetskraft.

Målet är att de som omfattas av satsningen inom ett år ska ha den kompetens som efterfrågas och krävs för att kunna få en vanlig anställning inom yrket.

Fokus på gröna jobb

Jobben som erbjuds är inom branscher där det i dag är svårt att rekrytera. Det kan till exempel handla om att sköta naturreservat och vandringsleder, städa på stränder samt arbeten som skogsarbetare eller maskinförare.

– Den här satsningen innebär en ambitionshöjning i arbetet för att rusta upp ledsystem och vandringsleder, att sköta naturreservat och att bekämpa invasiva främmande arter. Samtidigt leder det till fler jobb och att naturen blir tillgänglig för fler, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Samarbete mellan flera myndigheter

Satsningen är ett samarbete mellan Skogsstyrelsen, Sveriges geologiska undersökning, Trafikverket, Naturvårdsverket, länsstyrelserna och Arbetsförmedlingen.

Skogsstyrelsen har fått uppdraget att koordinera satsningen och är även ansvariga för utvärderingar av satsningen som ska ske löpande under de kommande åren.

Totalt kommer 910 miljoner kronor satsas under åren 2018-2020 i hela landet och 5000 personer kommer ta del av satsningen nationellt. Hur stor del av summan som tilldelas Stockholm beror på hur många platser som erbjuds i länet varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.