Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förbundet för Ekoparken, är en av flera föreningar som överklagat detaljplanen. De menar att den kommande domen kan bli prejudicerande för områden med riksintresse. Foto: SVT/Parks & Resorts AB

Snart avgörs segdragen tvist om utbyggnad av Gröna Lund

Uppdaterad
Publicerad

Gröna Lunds utbyggnad av nöjesparken vid den intilliggande parkeringen har varit en segdragen historia. I över sex år har det tvistats om utvidgningen i Nationalstadsparken och inom kort väntas en avgörande dom i frågan.

– Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen har olika åsikter om detaljplanen och nu kommer vi få veta vem det är som bestämmer egentligen, säger Christer Fogelmarck, vd på Parks & Resorts AB.

Ser över riksintresset i detaljplanen

Stockholms stad antog i april 2020 en detaljplan för expansionen av Gröna Lund. Även länsstyrelsen stod bakom förslaget, men i maj 2021 upphävde mark- och miljödomstolen beslutet då platsens riksintresse skulle utredas. Nu avgör domstol om utbyggnaden gör intrång i parklandskap eller naturmiljö, eller om historiska landskapets natur- och kulturvärden kommer skadas.

– Vi är inte emot att Gröna Lund bygger ut på parkeringsplatsen, men området exploateras för hårt med för höga åkattraktioner, säger Richard Murray som är ordförande för Förbundet för Ekoparken, en av flera föreningar som överklagat detaljplanen av utbyggnaden.

Parkering blir kvar om detaljplan nekas

Frågan avgörs inom kort i mark- och miljööverdomstolen. Enligt vd på Parks & Resorts AB, som äger Gröna Lund, skulle ett nej innebära att parkeringen blir kvar under överskådlig framtid. Men blir utfallet ett ja kan nya delen av Gröna Lund stå helt klart om 4-5 år.

Gröna Lunds planer

Området är idag en parkeringsplats utan grönska om totalt 8 000 kvadratmeter. Till största del ägs området av Gröna Lund. 940 kvadratmeter ska arrenderas av Djurgårdsförvaltningen. Enligt detaljplanen kommer den högsta attraktionen kunna bli 45 meter hög, medan en får bli 35 meter, tre får bli 30 meter och en får bli 18 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.