Stundande strejk. Seko, Service- och kommunikationsfacket och tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega är oense om löner och restid. Foto: SVT

Seko varslar om strejk

Publicerad

Seko varslar om stridsåtgärder i form av total arbetsstopp. Bättre jämställdhet i lön mellan kvinnor och män är ett av kraven.

Det är Seko och tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega som är oense vid förhandlingsbordet. Det har lett till att Seko, Service- och kommunikationsfacket, på tisdagen varslar om avtalsuppsägning och strejk på telekom-området. Seko har cirka 4500 medlemmar på detta avtalsområde runt om i Sverige.

Ett av Sekos krav är en jämställdhetssatsning som innebär en minimilön på 20 000 kronor i månaden efter två års yrkeserfarenhet. Almega vägrar att acceptera detta. Kravet gynnar framförallt kvinnor på callcenters.

– Det är absurt att en arbetsgivarorganisation år 2017 medvetet hindrar kvinnornas rättmätiga krav på att närma sig männens löner, säger Valle Karlsson, förbundsordförande i Seko.

Arbetsdagar uppemot 15 timmar

En annan het stridsfråga är restiden i arbetet. Idag har Seko fälttekniker som åker i företagets bil direkt från sitt eget hem ut till kunder. Enligt varslet tvingas fältteknikerna tillbringa mer och mer av sin fritid i bilen, i takt med att företagen lägger anbud på verksamhet med långt geografiskt avstånd.

”Tiden på väg till kund räknas nämligen inte in i den ordinarie arbetstiden. Detta gör att en fälttekniker kan få arbetsdagar på uppemot 15 timmar. Först kan de åka bil i tre timmar på väg till kunden, därefter utför de åtta timmars arbetsdag för att avsluta dagen med ytterligare tre timmar i bilen”, skriver Mats Ekeklint, avtalssekreterare vid Seko.

– Detta otidsenliga system omöjliggör ett normalt familjeliv där man exempelvis hämtar och lämnar på dagis. Vi har arbetat med den här frågan i en arbetsgrupp i över ett års tid utan att komma överens med Almega. Den här frågan måste lösas nu. Våra medlemmar och deras familjer kan inte vänta längre, säger Valle Karlsson.

Total arbetsstopp

Seko varslar om stridsåtgärder i form av total arbetsstopp, strejk för samtliga medlemmar som arbetar inom Telekomavtalets tillämpningsområde på företag och verksamhetsområden som anges i bilagorna. Bland annat handlar det om medlemmar som arbetar på Ericsson, Relacom, ComHem och Teracom. Det handlar i huvudsak om fälttekninker.

Stridsåtgärderna träder i kraft i två steg. Steg 1 verkställs den 18 maj klockan 14.00, steg 2 den 22 maj klockan 12.00.

För att konflikten inte ska gå ut över avgörande funktioner i samhället gör Seko undantag i varslet för arbete i följande verksamheter: trygghetslarm, akut sjukvård, RAKEL, Texttelefoni, P4, SVT:s nyhetssändningar och SÄPO samt för försvaret av viktiga tekniska funktioner.

Almega hoppas på lösning

I ett pressmeddelande säger David Mothander, förbundsdirektör för IT- och telekomföretagen på Almega:

– Seko har erbjudits ett avtal helt i linje med vad andra kommit överens om i årets avtalsrörelse. Vi har svårt att förstå och tillmötesgå att Seko återigen kräver mer än vad andra fackförbund gjort.

Vidare säger han att Almega hoppas på en lösning som gör att en strejk inte blir nödvändig.

IT&Telekomföretagen ser allvarligt på detta, och kommer att analysera vilka konsekvenser en eventuell konflikt kan få. Vår förhoppning är dock naturligtvis att vi, precis som förra året, genom konstruktiv förhandling med Seko istället ska kunna undvika en situation där funktioner som många människor idag är beroende av riskerar att sättas ur spel, säger David Mothander.

Följande Seko-medlemmar i Stockholmsområdet kan gå ut i strejk 18 maj:

Ericsson Local Services:

Bromma, Ranhammarsvägen 14

Relacom AB:

Nynäshamn, Toppstigen 3

Solna, Hemvärnsgatan 9

Bromma, Enighetsvägen 5

Stockholm, Dialoggatan 1 B

Geomatikk Sverige AB:

Samtliga medlemmar i Sverige

Com Hem AB:

Samtliga medlemmar som arbetar inom fältteknik/fältservice i hela Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.