Foto: SVT/Frida Claesson

Fler muralmålningar och gatukonst till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin har många av Stockholms skyltfönster stått tomma. Därför blir Sergels torg nu istället en konstutställning. Den typen av projekt vill Stockholms stad se mer av nästa år.

Konstprojektet ”Salong Sergel” är ett exempel på vad stockholmarna kan förvänta sig på fler platser nästa år. Tidigare i veckan klubbade Stockholms kommunfullmäktige igenom budget för 2021. Ett av uppdragen i budgeten är att främja gatukonst och muralmålning i staden.

–  Stockholm är en stad som har mycket konst. Men genom att jobba med muralmålningar och gatukonst så kan man skapa liv på platser som kanske inte är tillräckligt utnyttjade idag, säger kulturborgarråd Jonas Naddebo (C).

Under nästa år avsätter staden en miljon kronor till en muralmålningsstrategi. Tanken är att stadsdelar, förvaltningar och fastighetsbolag ska vägledas i att ta fram gatukost. På så sätt ska Stockholm bli mer levande.

Många konstnärer ville ställa ut

I konstprojektet ”Salong Sergel” ställer 29 konstnärer ut sina verk i torgets skyltfönster. Men intresset var stort då drygt 300 ansökningar kom in. De sista målningarna blev färdiga under onsdagen och utställningen finns att titta på fram till 31 januari 2021.

Hör mer om ”Salong Sergel ” och den kommande strategin i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.